Δύο χρόνια… φαγούρα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ξανά στο τραπέζι οι τιμές ζώνης στις «λαϊκές συνοικίες» - Πώς η κυβέρνηση μετέθεσε το πρόβλημα της εξίσωσης εμπορικών αντικειμενικών αξιών στην… επόμενη

Δύο χρόνια… φαγούρα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Είναι δεδομένο. Υπάρχει ως αναφορά και στο κείμενο συμμόρφωσης που συνέταξαν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων αλλά και στο κείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να τροποποιηθούν ξανά στη διετία 2019-2020 ενδεχομένως και πάνω από μια φορές. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η προσοχή θα εστιαστεί στο να πάψουν να υπάρχουν τιμές ζώνης των 550-600 ευρώ καθώς αυτές οι τιμές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα δεδομένου ότι μόνο η κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου κτίσματος κοστίζει τουλάχιστον 800-900 ευρώ.

Η κυβέρνηση κατάφερε να «περάσει» από τους δανειστές έναν πίνακα με τιμές ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ σε εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια. Προφανώς έγινε δεκτό ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να προκληθεί ένα «σοκ» στην κτηματαγορά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Απλώς μετατέθηκε. Το κείμενο συμμόρφωσης προβλέπει ότι οι τιμές ζώνης θα πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου μέχρι τα μέσα του 2020. Και αυτή τη φορά, η διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει βάσει του τι πιστεύουν οι εκτιμητές αλλά βάσει στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από τη νεοσύστατη ομάδα που δημιουργείται στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων, από τα ενοικιαστήρια συμβόλαια και άλλα απτά οικονομικά στοιχεία.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξακολουθήσουν να ζουν με την αβεβαιότητα όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων τους μέχρι και τα μέσα του 2020. Ακόμη και το αν οι αξίες με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019, θα είναι ίδιες με αυτές βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018, δεν είναι πλέον δεδομένο (αν και είναι πολύ πιθανό). Επίσης, στο επίκεντρο των αλλαγών θα μπει:

  1. Το αν θα εφαρμοστεί ή όχι από την 1/1/2019 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κατάργησης του φόρου υπεραξίας με διάταξη που θα έμπαινε στον πολυνόμο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν
  2. Το αν θα συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και η αξία των αγροτεμαχίων.
  3. Το αν θα αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης αλλά και των φόρων γονικών παροχών, δωρεών κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ