ΕΚΤ: Η πτώση των ακινήτων μπορεί να διαρκέσει χρόνια - Απειλή για τις τράπεζες

 ΕΚΤ: Η πτώση των ακινήτων μπορεί να διαρκέσει χρόνια  - Απειλή για τις τράπεζες

Θα μπορούσε να αυξήσει τους κραδασμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, από επενδυτικά κεφάλαια έως ασφαλιστικές εταιρείες

 

 

Ο τομέας εμπορικών ακινήτων της ευρωζώνης θα μπορούσε να δυσκολευτεί για χρόνια, ανέφερε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελώντας απειλή για τις τράπεζες και τους επενδυτές που τον χρηματοδότησαν.

Μια έκθεση της ΕΚΤ που εξετάζει τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπογράμμισε την έντονη ανησυχία για μια έκρηξη ακινήτων που τώρα ξετυλίγεται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν πληγεί από την οικονομική αδυναμία και τα υψηλά επιτόκια τον τελευταίο χρόνο, αμφισβητώντας την κερδοφορία και το επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ο τομέας δεν είναι αρκετά μεγάλος για να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες , αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τους κραδασμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, από επενδυτικά κεφάλαια έως ασφαλιστικές εταιρείες, γνωστές συλλογικά ως σκιώδεις τράπεζες.

«Ενώ το σχετικά περιορισμένο μέγεθος των τραπεζικών χαρτοφυλακίων εμπορικών ακινήτων υποδηλώνει ότι είναι απίθανο από μόνα τους να οδηγήσουν σε συστημική κρίση, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ενισχυτικό ρόλο σε περίπτωση ευρύτερου στρες στην αγορά», ανέφερε η ΕΚΤ στο Financial Stability.


Η ΕΚΤ εξέδωσε την έκθεσή της καθώς εμφανίστηκαν βαθιές ρωγμές στην αγορά ακινήτων της κορυφαίας οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας. Η ξαφνική αντιστροφή των επιτοκίων ανάγκασε ορισμένους προγραμματιστές σε αφερεγγυότητα και έβαλε τις συμφωνίες και την κατασκευή σε αναμονή.

Ο όμιλος Signa, ο αυστριακός γίγαντας ακινήτων και ιδιοκτήτης του κτηρίου Chrysler της Νέας Υόρκης, είχε σημειώσει σταθερή πρόοδο φέτος στον προγραμματισμένο ουρανοξύστη Elbtower 64 ορόφων στο Αμβούργο, αλλά η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον René Benko, έμεινε πίσω στις πληρωμές.


Οι τράπεζες στην Αυστρία είχαν έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα μέσα του 2023 στον Όμιλο Signa, δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση του θέματος. Η Raiffeisen Bank International και η Bank Austria της UniCredit αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα αυτού.

Στην έκθεσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν περίπου το 30% των τραπεζικών δανείων, ενώ τα εμπορικά ακίνητα (CRE) αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%.

«Ένα αρνητικό αποτέλεσμα αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλες απώλειες σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε CRE, όπως επενδυτικά κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Αυτό καθιστά δύσκολο να πούμε πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές, αλλά οι μεγαλύτεροι εισηγμένοι ιδιοκτήτες του μπλοκ διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του 30% στην καθαρή αξία ενεργητικού, τη μεγαλύτερη έκπτωση από το 2008, ανέφερε η ΕΚΤ.

Ανέφερε ότι ένα δείγμα τραπεζικών δανείων σε εταιρείες ακινήτων υποδηλώνει ότι η πρόσφατη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μπορεί να προκαλέσει το μερίδιο των δανείων που χορηγούνται σε ζημιογόνες επιχειρήσεις να διπλασιαστεί έως και 26%.

Εάν οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης επιμείνουν για δύο χρόνια, όπως αναμένουν οι αγορές, και οι επιχειρήσεις υποχρεωθούν να ανανεώσουν όλα τα δάνεια που λήγουν, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 30%.

«Υπάρχουν σημαντικές ευπάθειες σε αυτό το χαρτοφυλάκιο δανείων, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι αναμένεται ότι τόσο το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης όσο και η μειωμένη κερδοφορία θα διατηρηθούν για αρκετά χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Τα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν με βάση την κερδοφορία πριν από την πανδημία και τα χαμηλά για μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να καταστούν μη βιώσιμα μεσοπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ