ΗΠΑ: Συνεχίσθηκε η αύξηση των τιμών κατοικιών τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Συνεχίσθηκε η αύξηση των τιμών κατοικιών τον Ιούλιο

Οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι αναθεωρημένης αύξησης 3,2% τον προηγούμενο μήνα

 

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι η χαλάρωση των τιμών στην αγορά μπορεί να φτάσει στο τέλος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οι τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι αναθεωρημένης αύξησης 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο Ιούνιος σηματοδότησε την πρώτη επιτάχυνση στην ετήσια αύξηση των τιμών από τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγασης (FHFA).

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι τιμές αυξήθηκαν μέτρια σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την τάση του περασμένου τριμήνου. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την αναθεωρημένη αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022, έχουν αυξήσει το κόστος των στεγαστικών δανείων και έχουν αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα σπίτια τους, επιδεινώνοντας την έλλειψη αποθεμάτων στη στεγαστική αγορά και βοηθώντας στη διατήρηση των τιμών υψηλότερα.
Το μέσο εβδομαδιαίο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών παρέμεινε πάνω από το 7% από τον Αύγουστο, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά από το 2002.

Οι τιμές των κατοικιών στις περιοχές της Νέας Αγγλίας και του Μέσου Ατλαντικού αυξήθηκαν 8,1% και 7,1%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, τα μεγαλύτερα περιφερειακά κέρδη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FHFA.

«Περιφερειακά, και τα εννέα τμήματα απογραφής σημείωσαν θετική ανατίμηση των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, αν και τα τμήματα του Ειρηνικού και του Βουνού παρουσίασαν μόνο μέτρια ανάπτυξη», δήλωσε η Nataliya Polkovnichenko, εποπτική οικονομολόγος της FHFA.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller φάνηκε να έχει φτάσει στο κάτω μέρος το καλοκαίρι, σημειώνοντας άνοδο 1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο.

Οι τιμές στο Σικάγο και το Κλίβελαντ επιταχύνθηκαν περισσότερο το τρίτο συνεχόμενο μήνα, έδειξαν τα στοιχεία της Case-Shiller.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ