Οι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα για δουλειές

Οι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα για δουλειές

Μεγαλύτερο μερίδιο στις αυξανόμενες ετησίως  κινέζικες επενδύσεις στην Ευρώπη επιδιώκει η Ελλάδα, και με αφετηρία την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά τα σχέδια επεκτείνονται μεταξύ άλλων στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Στόχος της Κίνας είναι να επενδύσει 40 δισ. δολάρια στις χώρες όπου διέρχεται ο δρόμος του μεταξιού, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις σε υποδομές, χρηματοδοτήσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες και στρατηγικά project. Και η Ελλάδα θεωρείται κομβικός εταίρος για την είσοδό της προς τις ευρωπαϊκές αγορές, γι αυτό και έχει θερμό ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσει στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη. Μάλιστα φημολογείται πώς θα στηρίξει την Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα κατά την έξοδό μας στις αγορές, ενώ μετά το επιτυχημένο δεύτερο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο λέγεται ότι θα ακολουθήσει και τρίτο το Σεπτέμβριο. Για άμεση υλοποίηση, οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για ολοκλήρωση επενδύσεων, έργων και συνεργασιών στο πλαίσιο του δρόμου του μεταξιού. Τα funds που θα επενδύσουν σε αυτό το δρόμο είναι έτοιμα και δε θα περιοριστούν μόνο σε υποδομές, αλλά θα επεκταθούν και σε αναπτυξιακούς, τεχνολογικούς και άλλους τομείς.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η είσοδος της κινεζικής State Grid -που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας- στον ΑΔΜΗΕ, θα φιγουράρει και η κινέζικη εταιρεία στους μεγάλους ξένους επενδυτές δίνοντας για το 24% των μετοχών 320 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη συμμετοχή της China State Grid Corp στον AΔΜΗΕ, δημιουργείται ενδιαφέρον για πρόσθετες επενδύσεις σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κατασκευή και αναβάθμιση του δημοσίου δικτύου, πρόγραμμα αναβάθμισης παλαιών εγκαταστάσεων λιγνίτη της ΔΕΗ και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.

Οι κινέζοι ενδιαφέρονται επίσης για το ευρύ επενδυτικό έργο του ΑΔΜΗΕ που αφορά στο κομμάτι των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και για έργα όπως ο Eurasia interconnector (καλώδιο που θα ξεκινά από το Ισραήλ θα κατευθύνεται σε Κύπρο, Κρήτη και θα καταλήγει στην Αττική) καθώς και έργα που εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

-Με στόχο τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ο όμιλος Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία με τη Shenhua Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.

Ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια

ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Οι υποδομές αποτελούν ένα επενδυτικό τομέα που ενδιαφέρει σταθερά τους κινέζους επενδυτές και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελευσίνα (με κατασκευή λιμανιού), στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Καστέλι Κρήτης, και στην κατασκευή εσωτερικών και διεθνών κέντρων εφοδιασμού. Ο κινεζικός όμιλος Shenzhen Airport Group ενδιαφέρεται για το 30% ή και μεγαλύτερο ποσοστό στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΟΙΩΝ. Δεδομένης της σημασίας που δίνει η κινεζική πλευρά στο ναυτικό τμήμα του Δρόμου του Μεταξιού, συζητά την ανάπτυξη ενός κόμβου επισκευής πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά προώθησε από την πρώτη στιγμή των συζητήσεων την χρήση των υφιστάμενων ελληνικών ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου (παρότι δεν ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο), χωρίς να αποκλειστεί ο συνδυασμός τους με ένα πλωτό ναυπηγοεπισκευαστικό σύστημα που θέλουν οι Κινέζοι.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ. Υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μιας “ζώνης συναρμολόγησης και ελαφριάς κατασκευής κινεζικών ημιτελών προϊόντων” προς εξαγωγή στην Ε.Ε., την Ανατολική Ευρώπη, τη Ν. Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, στη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού κέντρου δοκιμών και πιστοποίησης” για τα κινεζικά προϊόντα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Το κινέζικο ενδιαφέρον αφορά και τις τράπεζες, και ειδικότερα η ICBC, η Industrial and Commercial Bank of China (Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας), ο τραπεζικός κολοσσός με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες, εξέφρασε ενδιαφέρον για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας. Η κινέζικη τράπεζα ενδιαφέρεται μέσω του Central Eastern European Fund να χρηματοδοτήσει επενδυτικά project, της κινεζικής πρωτοβουλίας 16+1, που αφορά 16 χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις οποίες επενδύει η Κίνα στο πλαίσιο του "One Belt One Road".

Η ΑΙΙΒ (Asian Investment and Infrastructure Bank), η επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλο τον κόσμο, με πιο πρόσφατο μέλος της στην Ελλάδα, επίσης σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στην τεχνολογία

Συμφωνία για επενδύσεις στα 500 εκατ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει η Forthnet και η κινεζική εταιρεία ZTE. H Forthnet και η ZTE, σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ τους το 2016 σύμφωνο συνεργασίας με τους επενδυτές Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και την KaiXinRong Group Co. Ltd, προκειμένου να διερευνήσουν επιχειρηματική συνεργασία για την χρηματοδότηση αυτού του δικτύου οπτικών ινών και να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα, με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit. Η επικεφαλής του Κινεζικού Κολοσσού ZTE κ. Βανγκ χαρακτήρισε την εν λόγω επένδυση ως "ένα πρώτο βήμα μιας σειράς μεγάλων επενδύσεων του ομίλου στην Ελλάδα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών".

Μαζί με τις τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία γενικότερα είναι στο επίκεντρο. Από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει να ισχύει στη χώρα μας το σύστημα πληρωμής alipay που χρησιμοποιεί η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, με τον πρόεδρο της οποίας συναντήθηκε ο κ.Τσίπρας πέρυσι στο Πεκίνο. Η έλευση της Alitrip γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Alibaba, και στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση του ελληνικού τουρισμού στους Κινέζους τουρίστες και η προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ