Ο πόλεμος των 6,5 δις. ευρώ για το «γρήγορο φαγητό»

Ο πόλεμος των 6,5 δις. ευρώ για το «γρήγορο φαγητό»
Κάθε νοικοκυριό ξοδεύει πάνω από 1500 ευρώ τον χρόνο σε delivery, καφέ «απ’ έξω», snack και λοιπές γρήγορες γαστρονομικές λύσεις. Αν πολλαπλασιάσει κανείς τη μέση δαπάνη με τον πληθυσμό, βγάζει ένα συνολικό ποσό των 6,5 δις. ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά για να τα αφήσουν οι μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες supermarket στα «ανώνυμα» καταστήματα της γειτονιάς. Έτσι, ο πόλεμος των 6,5 δις. ευρώ βρίσκεται προ των πυλών

Παρότι τα κύρια γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι αποτελούν κυρίαρχη τάση -η αγορά έτοιμου γεύματος από τα super market κερδίζει έδαφος και ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες επιλογές έτοιμου φαγητού των καταστημάτων μαζικής εστίασης μιας αγοράς που μπορεί να έχασε το 40% της αξίας της στα χρόνια της κρίσης, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί μία σημαντική αγορά, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 125 ευρώ σε αυτές τις αγορές (1.500 ευρώ ανά έτος) και άρα ξεπερνά συνολικά τα 6,5 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς αποτελεί το έτοιμο φαγητό και το φαγητό για τον δρόμο «food-to-go» και όπως καταγράφει έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σε δείγμα 2.000 καταναλωτών από όλη τη χώρα, ποσοστό 87% αγοράζει έτοιμο καφέ, 85% αγοράζει γλυκά και σνακ, ίδιο ποσοστό (85%) αγοράζει τυρόπιτα-κρουασάν, 70% προτιμά το έτοιμο κρύο γεύμα, όπως σαλάτες και σάντουιτς, 63% έτοιμο μαγειρευτό φαγητό και 51% έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα. Τα παραπάνω καταδεικνύουν μια σημαντική πρόκληση για τα super market, τα οποία έχουν σχετικά χαμηλή διείσδυση σε ορισμένες κατηγορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η μεγαλύτερη διείσδυση των super market καταγράφεται στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, με το 41% των καταναλωτών να δηλώνει ότι τα αγοράζει από το super market. Το 37% δηλώνει ότι αγοράζει γλυκά και σνακ για κάποιο συμπληρωματικό γεύμα, το 23% έτοιμο κρύο γεύμα όπως σαλάτα ή σάντουιτς, το 18% έτοιμο μαγειρευτό φαγητό, το 12% τυρόπιτα ή κρουασάν και το 9% καφέ. Σημειώνεται ότι τα κύρια σημεία πώλησης του έτοιμου φαγητού είναι: super market, φούρνοι, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα delivery. Το κάθε διαφορετικό κανάλι τοποθετείται δυναμικά σε εξειδικευμένες κατηγορίες. Το ζητούμενο είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατανομή των πωλήσεων ανά κατηγορία προϊόντων στο μέλλον με βάση τις νέες αγοραστικές συνήθειες, τα ψηφιακά κανάλια και τα καινοτόμα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Σε αρκετές από αυτές τις κατηγορίες διεισδύει σημαντικά το κανάλι του super market, όπως για παράδειγμα στην κατηγορία του γλυκού-σνακ ή στην κατηγορία του έτοιμου μαγειρευτού φαγητού. Εξάλλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής διείσδυσης των σούπερ μάρκετ στην αγορά του food-to-go είναι η ανάπτυξη του bake-off, ύστερα βέβαια και από την αλλαγή της νομοθεσίας και την απλοποίηση της σχετικής αδειοδότησης. Η αύξηση των επισκέψεων στο super market που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια συνάδει με αυτή την τάση. Π.χ. επισκέψεις που ίσως γίνονται με στόχο την αγορά «δεκατιανού» γίνονται όλο και περισσότερο πλέον στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Οι αναλυτές του ΙΕΛΚΑ επισημαίνουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις από τις μεγάλες αλυσίδες σε πολλές διαφορετικές αγορές στις οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διείσδυσης (π.χ. στις αγορές των φρέσκων προϊόντων ή αγορές συμπληρωμάτων διατροφής), οι οποίες αποτελούν ευκαιρία για την περεταίρω ανάπτυξη του κλάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ