Πώς θα αποφύγετε την σύνταξη των 450 ευρώ τον μήνα στα... γεράματα

Ο αργός θάνατος της σύνταξής μας και πώς θα τον αποφύγουμε - Το εργαλείο υπολογισμού.

Πώς θα αποφύγετε την σύνταξη των 450 ευρώ τον μήνα στα... γεράματα

Ελεύθερη επιλογή αλλά με γνώση. Αν είστε ένα από τους 1,2 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους ή ένας από τους μισθωτούς που με γενναιοδωρία προσφέρουν.. ένα κομμάτι «μαύρα» οι εργοδότες καλό είναι να σκεφτείτε δεύτερη και τρίτη φορά τις συνέπειες. Καλό το εφήμερο αλλά υπάρχει και το «αύριο».

Στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους αυτοαπασχολούμενους. Η… ροπή τους θα είναι να πληρώσουν τώρα όσο το δυνατόν λιγότερα καθώς «απειλούνται» και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω πληθωρισμού που από ότι φαίνεται δεν θα αποτραπεί. Απειλούνται και από την αύξηση του λειτουργικού κόστους οπότε είναι λογικό να θέλουν να μειώσουν όσο το δυνατόν τα έξοδα. Προσοχή όμως: η επιλογή έχει κόστος. Όσο χαμηλότερη η ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλεγεί, τόσο χαμηλότερες οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο χαμηλότερη και η σύνταξη που θα βγει στο τέλος. Και επίσης, με το νέο σύστημα, η επιλογή δεν σβήνει. Ότι γράφει δεν ξεγράφει. Και αυτό δεν αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους μισθωτούς που συμβιβάζονται να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους είτε με κουπόνια είτε με μαύρα για να αποφεύγουν φόρους και εισφορές.

Στους επαγγελματίες θα σταθούμε περισσότερο καθώς η επιλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Έγιναν οι ακόλουθοι υπολογισμοί με παραδοχή ότι οι εισφορές θα αυξηθούν κατά 10% (περίπου).

Η αναλογία εισφορών και συντάξιμων αποδοχών θα διαμορφωθεί ως εξής:

  1. Συνολικές εισφορές 231 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 850 ευρώ
  2. Συνολικές εισφορές 277 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 1020 ευρώ.
  3. Συνολικές εισφορές 332 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 1295 ευρώ.
  4. Συνολικές εισφορές 399 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 1630 ευρώ.
  5. Συνολικές εισφορές 478 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 2030 ευρώ και
  6. Συνολικές εισφορές 622 ευρώ και συντάξιμες αποδοχές 2750 ευρώ.

Το τι σημαίνει αυτό για την σύνταξη, προκύπτει από το εργαλείο υπολογισμού. Αν χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, θα βγάλετε τα ακόλουθα αποτελέσματα εφόσον επιλέξετε την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία:

  • 444 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης
  • 519 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης
  • 560 ευρώ για 25 χρόνια ασφάλισης
  • 608 ευρώ για 30 χρόνια ασφάλισης
  • 701 ευρώ για 35 χρόνια ασφάλισης και
  • 809 ευρώ για 40 έτη ασφάλισης

Χρησιμοποιείστε επομένως το εργαλείο και δείτε αν μπορείτε να σηκώσετε μια καλύτερη ασφαλιστική κατηγορία και πώς αυτό θα συμβάλλει στη σύνταξή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ