Ποιοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2023 – Υπολογίστε το όφελος

Ποιοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2023 – Υπολογίστε το όφελος

Αρκεί μια μείωση της τιμής ζώνης στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας κατά 100 ευρώ -πχ από τα 1600 στα 1500 ευρώ- για να «κουρευτεί» ο ΕΝΦΙΑ του 2023 κατά 114 ολόκληρα ευρώ. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Ναι είναι η απάντηση και δείτε το γιατί.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2023 θα ξεκινήσει να καταβάλλεται ή από τον Μάρτιο του 2023 ή -το πιθανότερο- από τον Μάιο προκειμένου να έχουν μεσολαβήσει και οι βουλευτικές εκλογές. Πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή σε 12 δόσεις με καταληκτική ημερομηνία της τελευταίας δόσης την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου του 2024. Για τον υπολογισμό του φόρου θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι συντελεστές και οι τιμές ζώνης όπως θα ισχύουν την 1/1/2023. Και εδώ είναι το «κλειδί». Μετά τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει πολλοί δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πιθανό να γίνουν δεκτά τα στοιχεία που θα προσκομιστούν και να γίνουν κάποιες μειώσεις στις τιμές ζώνης. Στις περιοχές που θα γίνουν αυτές οι μειώσεις, θα υπάρξει πιθανότητα (και όχι βεβαιότητα) μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενώ είναι δεδομένο ότι θα ψαλιδιστούν τα έξοδα μεταβίβασης αλλά και ο φόρος μεταβίβασης στις περιπτώσεις που η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο θα είναι η αντικειμενική.

Ενστάσεις έχουν γίνει ήδη από πολλούς δήμους με κυριότερο τον δήμο Αθηναίων ενώ η τελική λίστα θα προκύψει τον Ιανουάριο καθώς ακόμη «τρέχει» η σχετική προθεσμία. Το ότι θα γίνει ένσταση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και μείωση. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που θα μπουν οι δήμοι στο… παιχνίδι του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και μένει να φανεί ποια θα είναι η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίσουν.

Αναδρομική ισχύς των μεταβολών δεν θα υπάρξει. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1/1/2023. Το αν θα υπάρξει επίπτωση στο ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί από το αν με την «διόρθωση» της αντικειμενικής τιμής, θα αλλάξει και κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Το εργαλείο που ετοίμασε το fpress.gr θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε… ελπίδες μείωσης. Την σημερινή τιμή ζώνης στο ακίνητό σας την γνωρίζετε. Κάνετε λοιπόν τον πειραματισμό. Πόσο θα πρέπει να μειωθεί για να αλλάξει κάτι στον ΕΝΦΙΑ; Στο διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1600 ευρώ, επιβάλλεται φόρος 394,6 ευρώ. Αρκεί μια μείωση στα 1500 ευρώ για να πέσει η επιβάρυνση στα 280 ευρώ. Η δε αξία του ακινήτου θα μειωθεί κατά 9450 ευρώ. Σε άλλο ακίνητο πάλι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 2000 ευρώ, ακόμη και αν η τιμή πέσει στα 1600 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος. Έτσι, λειτουργεί το σύστημα. Γι’ αυτό και δημοσιεύεται το εργαλείο για να βρείτε αν έχετε ελπίδες μείωσης του φόρου ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ