Υπολογίστε πόση σύνταξη θα πάρετε αν «φύγετε» από την αγορά εργασίας μετά την 1/1/2023

Υπολογίστε πόση σύνταξη θα πάρετε αν «φύγετε» από την αγορά εργασίας μετά την 1/1/2023

Πολλοί σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν πριν αλλάξει ο χρόνος για να προλάβουν το +7% που θα δοθεί στους συνταξιούχους. Όμως, ακόμη και αν αλλάξει η χρονιά, ο πληθωρισμός θα κάνει τη… δουλειά του. Θα αυξήσει και τις συντάξιμες αποδοχές -άρα και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης- αλλά και την εθνική σύνταξη η οποία από την 1/1/2023 θα «τσιμπήσει» 7% φτάνοντας έως και τα 411 ευρώ από 384 ευρώ σήμερα.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι ότι ο πληθωρισμός θα «φουσκώσει» και τη δική τους σύνταξη ακόμη και αν αυτή δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον διότι ανεβαίνει η εθνική σύνταξη και δεύτερον διότι με βάση τον πληθωρισμό επηρεάζεται (προς τα πάνω) το ύψος των συντάξεων αποδοχών. Με βάση την εκτίμηση του πληθωρισμού για το 2022 (αλλά και της ανάπτυξης που επίσης επηρεάζει το ποσοστό αναπροσαρμογής της σύνταξης) η εθνική σύνταξη θα διαμορφώνεται από τις αρχές του 2023 ως εξής:

  • Με 15 έτη ασφάλισης: 370 €
  • Με 16 έτη ασφάλισης: 378 €
  • Με 17 έτη ασφάλισης: 386 €
  • Με 18 έτη ασφάλισης: 394 €
  • Με 19 έτη ασφάλισης: 403 €
  • Με 20 έτη ασφάλισης: 411 €

Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει τον υποψήφιο συνταξιούχο είναι το ποιο θα είναι το τελικό ύψος της σύνταξής του. Σε αυτό βοηθάει το εργαλείο του fpress.gr. Γνωρίζοντας μόνο τα έτη ασφάλισης, τις εκτιμώμενες συντάξιμες αποδοχές αλλά και το αν γίνονται κρατήσεις για επικουρική ή όχι, αυτομάτως προκύπτει και το τελικό ποσό της σύνταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ