Υπολογίστε την αύξηση που θα δείτε στον μισθό ή στη σύνταξή σας με την αλλαγή του έτους

Οι παράγοντες που θα αλλάξουν τις μηνιαίες αποδοχές, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, οι κρατήσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Υπολογίστε την αύξηση που θα δείτε στον μισθό ή στη σύνταξή σας με την αλλαγή του έτους

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατώτατου μισθού, ονομαστική αύξηση συντάξεων, αναδρομικά νόμου Βρούτση λόγω αρνητικής προσωπικής διαφοράς. Αλλά και υπογραφή νέων ατομικών ή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα προβλέπουν το… κάτι παραπάνω για τους εργαζόμενους λόγω της πολύ μεγάλης πληθωριστικής κρίσης. Είναι οι παράγοντες που θα φέρουν αυξήσεις στις ονομαστικές αποδοχές μας από το νέο έτος είτε εργαζόμαστε στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, είτε ακόμη και αν έχουμε πάρει τη σύνταξή μας. Και επειδή το ερώτημα είναι τελικώς "πόσα", με δύο εργαλεία αυτόματου υπολογισμού σας δίνεται η δυνατότητα να πάρετε την απάντηση. 

  • Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα φανούν στις τσέπες μισθωτών του δημοσίου και συνταξιούχων. Έχουν λαμβάνειν όσοι έχουν μεικτές αποδοχές άνω των 1000 ευρώ τον μήνα. Τα ποσά της αύξησης δεν είναι μεγάλα ειδικά για όσους έχουν μεικτές αποδοχές ή σύνταξη πολύ κοντά στα 1000 ευρώ. Μπορείτε να υπολογίσετε το όφελος με το σχετικό εργαλείο του fpress.gr. Αν θέλετε να δείτε το όφελος μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα ορίσετε το ποσοστό αύξησης των μηνιαίων αποδοχών στο «0» οπότε το εργαλείο θα υπολογίσει τη διαφορά μόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Για τους συνταξιούχους που θα έχουν μια μηνιαία αύξηση αποδοχών της τάξεως του 7% το κέρδος μπορεί να προκύψει από δύο ή και τρεις διαφορετικές μεριές. Για παράδειγμα, μπορεί να προκύψει όφελος και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αν η σύνταξη ξεπερνά τα 1000 ευρώ, και από την αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 7% (αν η προσωπική διαφορά είναι αρνητική ή μηδενική) και από την καταβολή της τέταρτης δόσης των αναδρομικών του νόμου Βρούτση. Πώς θα δείτε πόσα θα πάρετε; Θα δηλώσετε στο πεδίο σημερινές μηνιαίες αποδοχές το μεικτό ποσό που λαμβάνετε και θα προσθέσετε την 4η δόση των αναδρομικών (αν υπάρχει). Θα επιλέξετε το ποσοστό της αύξησης (μάλλον 7%) και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν τον Απρίλιο
  • Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που θα δουν αύξηση στον κατώτατο μισθό τους, θα χρησιμοποιηθεί το δεύτερο εργαλείο που δημοσιεύεται σήμερα από το fpress.gr. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί το ποια θα είναι η αύξηση αλλά ένα ποσοστό που θα επαναφέρει τον μεικτό κατώτατο μισθό πάνω από τα 750 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται πιθανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ