Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος πάνω από 100€ τον μήνα

Υπολογίστε ακριβώς πόσα θα κερδίσετε και πόσα θα πληρώσετε

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος πάνω από 100€ τον μήνα

 

Το πραγματικό κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι το οικονομικό κίνητρο των πέντε λεπτών ανά κιλοβατώρα που προσφέρει το κράτος σε όσους επιτύχουν μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με πέρυσι. Το πραγματικό κέρδος είναι ότι οι λιγότερες κιλοβατώρες ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Λόγω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων από την εκτόξευση της λεγόμενης «ρήτρας αναπροσαρμογής» αλλά και του επιπλέον bonus που δίδεται σε όσους καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες ανά μήνα και καταφέρουν να περιορίσουν την κατανάλωση κατά 15%, ο λογαριασμός του ρεύματος μπορεί να έρθει φέτος αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Το εργαλείο του fpress.gr υπολογίζει τον τελικό λογαριασμό του ρεύματος λαμβάνοντας υπόψη και το κίνητρο εξοικονόμησης

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης έχουν καλλιεργηθεί διάφοροι «μύθοι» σε σχέση με το πώς λειτουργούν τα οικονομικά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι, για παράδειγμα, μύθος ότι τα πολλά νοικοκυριά εξαιρούνται από τα κίνητρα εξοικονόμησης. Τα πολλά νοικοκυριά που έχουν κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα θα λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση του ρεύματος ούτως ή άλλως και αν καταφέρουν να συμπιέσουν την κατανάλωση θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα. Από την άλλη, για να έχουν τα νοικοκυριά με καταναλώσεις μεγαλύτερες των 500 κιλοβατωρών την μέγιστη δυνατή επιδότηση, θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με πέρυσι. Διαφορετικά, θα χάνουν από την επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά μόνο για το κομμάτι της κατανάλωσης που ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες.

Τα οικονομικά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά όταν θα εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος που θα ενσωματώνουν και τις καταναλώσεις για τον μήνα Οκτώβριο. Το νωρίτερο που θα συμβεί αυτό είναι προς τα μέσα ή το τέλος Νοεμβρίου. Με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, θα υπολογιστεί αυτόματα η μέση ημερήσια κατανάλωση. Αν για παράδειγμα ο εκκαθαριστικός αφορά περίοδο 120 ημερών και η κατανάλωση αυτής της περιόδου είναι 2000 κιλοβατώρες, τότε θα προκύψει μέση ημερήσια κατανάλωση 16,6 κιλοβατωρών ανά ημέρα. Συνολικά για τον Οκτώβριο, η κατανάλωση θα υπολογιστεί για φέτος στις 516 κιλοβατώρες. Αντίστοιχα, θα γίνει ο υπολογισμός και στον περυσινό εκκαθαριστικό που περιλαμβάνει τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου. Αυτός μπορεί να βγήκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Αν αφορούσε σε περίοδο 240 ημερών (8 μηνών δηλαδή) και είχε κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες, τότε και πάλι θα προκύψει μέση ημερήσια κατανάλωση 20,8 κιλοβατώρες. Δηλαδή για τον περυσινό Οκτώβριο θα υπολογιστεί κατανάλωση 645 κιλοβατωρών. Είναι προφανές ότι από αυτή τη σύγκριση προκύπτει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 20% (από τις 645 κιλοβατώρες στις 516 κιλοβατώρες). Ως εκ τούτου, για το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα ενεργοποιηθεί το κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Και ποιο θα είναι αυτό; Τα παραδείγματα δείχνουν ότι το ουσιαστικό όφελος θα προκύπτει στα νοικοκυριά που θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και μετά την ενεργοποίηση του κινήτρου εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή για κατανάλωση 600 κιλοβατωρών τον Οκτώβριο, το κίνητρο εξοικονόμησης θα είναι 5 ευρώ, για κατανάλωση 700 κιλοβατωρών θα είναι 10 ευρώ, για 800 κιλοβατώρες 15 ευρώ κ.ο.κ.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τα 5 και τα 10 ευρώ. Το νοικοκυριό που πέρυσι τον Οκτώβριο κατανάλωσε 600 κιλοβατώρες, επιβαρύνθηκε με περισσότερα από 250 ευρώ ανά μήνα. Αν φέτος η κατανάλωση πέσει στις 500 κιλοβατώρες, το τελικό κόστος θα πέσει στα 123 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ