Υπολογίστε μόνοι σας τα αναδρομικά που θα σας δώσει το κράτος για τον λογαριασμό του ρεύματος

Το εργαλείο που υπολογίζει μόνο του τα αναδρομικά - Το μόνο που χρειάζεται είναι να γράψετε την κατανάλωση ρεύματος στο εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαίου

Υπολογίστε μόνοι σας τα αναδρομικά που θα σας δώσει το κράτος για τον λογαριασμό του ρεύματος

Το ερώτημα που απασχολεί πλέον περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά -τουλάχιστον σε ότι αφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος- είναι το αν θα εισπράξουν αναδρομικά για να... ξεχρεώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και πόσα. Η απάντηση, εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Πρώτον από το αν πληροί το νοικοκυριό το εισοδηματικό κριτήριο που έχει οριστεί στα 45.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα). Αυτό τον... έλεγχο, μάλλον θα τον περάσουν τα 9 στα 10 νοικοκυριά. 

Το δεύτερο ερώτημα είναι το αν το νοικοκυριό έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας κάτι που σημαίνει ότι έχει επιβαρυνθεί και με ρήτρα αναπροσαρμογής. Και αυτό τον έλεγχο θα τον περάσουν τα 9 στα 10 νοικοκυριά καθώς μόνο 500.000 γύρισαν το τιμολόγιο του ρεύματος σε σταθερό με αποτέλεσμα να γλιτώσουν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπάρχει και ένα τρίτο κριτήριο: Η κατανάλωση ρεύματος στο εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 - Μαίου 2022. Οι υπολογισμοί που πλέον μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε πολύ εύκολα αποκαλύπτουν και το μεγάλο μυστικό των αναδρομικών: όποιος έχει καταναλώσει κάτω από 1000 κιλοβατώρες στο εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαίου δεν θα πάρει αναδρομικά ενώ όποιος έχει καταναλώσει πάνω από 6500 κιλοβατώρες θα πιάσει το ανώτατο όριο επιδότησης που έχει οριστεί στα 600 ευρώ.

Το νέο εργαλείο του fpress.gr

Οι αιτήσεις στην σχετική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί, θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις αρχές Ιουνίου. Ήδη όμως, τα νοικοκυριά θέλουν να ξέρουν τι είναι αυτό που έχουν να λαμβάνουν. Το ποσό που αναλογεί προκύπτει από μαθηματικές πράξεις:

1. Πρώτον προστίθενται οι επιβαρύνσεις που υπέστη το νοικοκυριό στο διάστημα Δεκεμβρίου - Μαίου εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μιλάμε πάντοτε για επιβαρύνσεις που έχουν αποτυπωθεί σε λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2. Από το άθροισμα του ποσού των επιβαρύνσεων αφαιρούνται όλες οι κρατικές ενισχύσεις και όλες οι εκπτώσεις που έχουν κάνει οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Προσοχή: όχι οι εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες για την εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμών. Μόνο αυτές που συνδέονται με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Το μοντέλο των εκπτώσεων ακολούθησε κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ ώστε να ρίξει τη χρέωση της κιλοβατώρας από τα περίπου 0,11 ευρώ που είναι η ονομαστική τιμή στον κατάλογο ρεύματος, περίπου στα 0,08 ευρώ δηλαδή 30% χαμηλότερα.

3. Επί της διαφοράς που προκύπτει από την αφαίρεση των παραπάνω ποσών, υπολογίζεται το 60% και αυτό είναι που θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου.

Προφανώς είναι δύσκολο να κάνει κάποιος όλες αυτές τις πράξεις. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε το εργαλείο του fpress.gr που επιτρέπει μια πολύ καλή προσέγγιση του ποσού που θα λάβετε. Αρκεί να βάλετε τα στοιχεία της κατανάλωσης ανά μήνα για το εξάμηνο της περιόδου που εξετάζεται. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Το εργαλείο υπολογίζει αυτόματα ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τις τιμές χονδρικής που επικράτησαν στην αγορά αυτό το διάστημα, υπολογίζει τις επιδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος με βάση τα όσα ίσχυσαν αυτό το εξάμηνο (και θα ισχύσουν και για τον Μάιο) και φυσικά τις εκπτώσεις που μπορεί να έχουν γίνει στον πελάτη.

Για λόγους απλούστευσης, έχει "κλειδώσει" η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας στα επίπεδα που χρεώνει και ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας καλύπτοντας πάνω από το 65% των πελατών. Άλλωστε, ο εργαλείο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα για να έχουν οι καταναλωτές από τώρα μια πρώτη εικόνα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι τα χρήματα που θα πάρει ο καθένας εξαρτώνται τελικώς από ένα και μόνο παράγοντα: την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πειραματιστείτε με τα νούμερα και θα διαπιστώσετε ότι όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο περισσότερα και τα αναδρομικά. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του μέτρου. Να ελαφρυνθούν αυτοί που υπερχρεώθηκαν μόνο και μόνο γιατί χρησιμοποίησαν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν τον χειμώνα που πέρασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ