Έως και μια σύνταξη επιπλέον από το νέο έτος – Υπολογίστε μόνοι σας την αύξηση στις αποδοχές σας

Έως και μια σύνταξη επιπλέον από το νέο έτος – Υπολογίστε μόνοι σας την αύξηση στις αποδοχές σας

Πρόσθετο ποσό που θα αντιστοιχεί από το 60% έως και 96% της καθαρής σύνταξης που εισπράττουν σήμερα θα λάβουν από το νέο έτος εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Το ύψος της τελικής αύξησης –ως ποσοστό επί της σημερινής σύνταξης αλλά και σε ευρώ- θα εξαρτηθεί πρώτον από την πορεία του πληθωρισμού, δεύτερον από την πορεία της οικονομίας, τρίτον από το αν ο συνταξιούχος έχει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά και τέταρτον από το ποιο είναι το σημερινό ύψος της σύνταξης. Το σενάριο που φέρνει τον πληθωρισμό να κλείνει φέτος στο 5-6% και το ΑΕΠ της χώρας στο +4% θα φέρει ονομαστική αύξηση σύνταξης περίπου 5% για όσους έχουν μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αύξηση θα πάρουν μόνο όσοι εισπράττουν σήμερα μικρότερη σύνταξη ή τουλάχιστον ίση σύνταξη με αυτή που βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη «πηγή» αύξησης. Αυτή είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δικαιούχοι αυτή τη φορά θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι προφανές ότι κάποιοι θα δουν αύξηση των αποδοχών τους και από τις δύο πλευρές. Πόση όμως θα είναι αυτή η αύξηση; Ποιοι θα την λάβουν; Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, όλες οι απαντήσεις και το εργαλείο υπολογισμού των καθαρών αποδοχών.

Για να βρει κάποιος αν έχει αρνητική ή θετική προσωπική διαφορά, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ανοίξει ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό καθώς εκεί αποτυπώνονται όλα. Από εκεί και πέρα, αν διαπιστώσει ότι η προσωπική διαφορά είναι αρνητική, καθίσταται αυτομάτως δικαιούχος αύξησης από την 1/1/2023 λόγω του συνδυασμού ΑΕΠ+πληθωρισμός. To ποιο είναι το ύψος της σημερινής του σύνταξης, δεν θα παίξει κανέναν απολύτως ρόλο. Από εκεί και πέρα, αν οι ετήσιες αποδοχές από τη σύνταξη ξεπεράσουν τα 12.000 ευρώ, τότε θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση και εξαιτίας της κατάργησης από την 1/1/2023 της προσωπικής διαφοράς. Ποια όμως θα είναι η αθροιστική επίπτωση των δύο πηγών αύξησης; Η απάντηση είναι προφανώς κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καθενός. Την απάντηση επομένως τη δίνει το εργαλείο υπολογισμού στο οποίο χρειάζεται να δηλώσετε μόνο το ύψος της σημερινής μεικτής σύνταξης. Το ποσοστό της αύξησης έχει οριστεί ως «μεταβλητή» καθώς θα εξαρτηθεί από το ποιο θα είναι το άθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Τελικώς, οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 50% αυτού του αθροίσματος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν, ένα πιθανό ποσοστό αύξησης είναι το 5%.

Με το εργαλείο θα δείτε ότι δικαιολογείται και ο τίτλος του άρθρου. Ακόμη και ένας συνταξιούχος των 600 ευρώ που έχει αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά, θα πάρει καθαρή αύξηση 360 ευρώ τον χρόνο που αντιστοιχεί στο 60% των ποσών που εισπράττει σήμερα καθαρά. Άρα, θα λάβει πάνω από μισή σύνταξη επιπλέον μέσα στο 2023. Στο άλλο... άκρο, οι λιγοστοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν αποδοχές πάνω από 2500 ευρώ (είτε από μια σύνταξη είτε από το άθροισμα των συντάξεων) θα δουν ότι η αύξηση των αποδοχών σε πραγματικούς όρους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Έτσι, στα 2500 ευρώ, θα προκύψει καθαρή ετήσια αύξηση 1596 ευρώ η οποία αντιστοιχεί στο 80% της σημερινής καθαρής σύνταξης που είναι 1986 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ