Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο; Υπολογίστε μόνοι σας το κόστος της αλλαγής

Σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο; Υπολογίστε μόνοι σας το κόστος της αλλαγής

Να γυρίσω το επιτόκιο του δανείου μου από κυμαινόμενο σε σταθερό; Είναι ένα ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι (ή θα έπρεπε να έρχονται αντιμέτωποι) χιλιάδες δανειολήπτες καθώς η ατμόσφαιρα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζει να μυρίζει… μπαρούτι. Πότε θα ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων; Ποια έκταση θα λάβει και πόσο θα διαρκέσει; Αυτά είναι ερωτήματα που ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να προβλέψει άρα η όποια απόφαση έχει ρίσκο.

Αν «κλειδώσουμε» το επιτόκιο σε σταθερό και τα επιτόκια δεν ανέβουν πολύ, χάνουμε καθώς θα έχουμε εγκαταλείψει ένα ιστορικά χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο. Αν πάλι αποφύγουμε να αναζητήσουμε τη σιγουριά του σταθερού και η κατάσταση ξεφύγει –μην ξεχνάμε ότι το 2007 τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν φτάσει και πάνω από το 4%- τότε η επιβάρυνση στον μηνιαίο προϋπολογισμό θα είναι πολύ μεγάλη.

Την απάντηση μπορείτε να την δώσετε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του δικού σας δανείου. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο του fpress.gr και κάντε τους υπολογισμούς

Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους. Το μόνο κοινό για όλους είναι ότι υπάρχει ρίσκο, όποια απόφαση και αν ληφθεί. Την απάντηση θα πρέπει να την δόση ο καθένας με βάση τις αντοχές της τσέπης του αλλά και το πόσο αρέσκεται σε «εκπλήξεις» όσον αφορά στον οικογενειακό του προϋπολογισμό σε μια περίοδο μάλιστα αναταραχών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ιδού λοιπόν τα παραδείγματα που δείχνουν πώς αποτυπώνεται σε οικονομικούς όρους η κάθε απόφαση.

Δανειολήπτης έχει εκταμιεύσει στεγαστικό δάνειο και του υπολείπονται 15 χρόνια για να εξοφλήσει. Το επιτόκιό του είναι αυτή τη στιγμή 1,6% Άρα, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1059 ευρώ. Δύο επιλογές έχει:

Η μία επιλογή είναι να «κλειδώσει» το επιτόκιο. Για μια 5ετία, η τράπεζα θα του προσφέρει επιτόκιο της τάξεως του 2,8%. Αυτομάτως, η δόση θα αναπροσαρμοστεί στα 1153 ευρώ δηλαδή θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 94 ευρώ τον μήνα ή 1129 ευρώ σε ετήσια βάση. Αν πάλι το επιτόκιο κλειδώσει για 10 χρόνια, τότε το επιτόκιο θα ανέβει στο 3% και η μηνιαία δόση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 1170 ευρώ

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να μείνετε στο κυμαινόμενο. Αυτό όμως συνεπάγετε το ακόλουθο ρίσκο. Αν το επιτόκιο ξεφύγει πολύ πάνω από το 3% που είναι το σταθερό, τότε η δόση θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Π.χ αν το επιτόκιο φτάσει στο 4,5%, η δόση για το δάνειο των 168.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1295 ευρώ και η επιβάρυνση ανά μήνα θα εκτοξευτεί στα 2831 ευρώ τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ