Πήρατε αναδρομικά το 2020; Υπολογίστε την επιβάρυνση-σοκ που θα πληρώσετε έως τέλος Ιανουαρίου

Πήρατε αναδρομικά το 2020; Υπολογίστε την επιβάρυνση-σοκ που θα πληρώσετε έως τέλος Ιανουαρίου

Αντιμέτωποι με μια πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση θα βρεθούν (ή έχουν ήδη βρεθεί) εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισέπραξαν αναδρομικά μέσα στο 2020. Τώρα, έρχεται η ώρα αυτά τα ποσά να δηλωθούν στην εφορία (σ.σ τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν στο τέλος του χρόνου) προκειμένου να καταλογιστεί ο συμπληρωματικός φόρος. Η όποια διαφορά -η οποία φτάνει να αντιστοιχεί ακόμη και πάνω από 45% των αναδρομικών- θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είτε σε έω και 24 δόσεις μέσα από την πάγια ρύθμιση της εφορίας.

Τα μεγαλύτερα θύματα θα είναι φυσικά οι περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις το 2015 και το 2016 πέρυσι τον Οκτώβριο. Στα αναδρομικά δεν τους έγινε καμία παρακράτηση με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά.

Το εργαλείο κατακευάστηκε ακριβώς για να μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα την επιβάρυνση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην αρχική δήλωση, και στη συνέχεια το ποσό των αναδρομικών. Για τη διευκόλυνση κυρίως των συνταξιούχων, έχει δοθεί η δυνατότητα για αναγραφή των εισοδημάτων δύο χρήσεων. Και του 2015 και του 2016. Το εργαλείο υπολογίζει και την διαφορά του κύριου φόρου και την διαφορά της εισφοράς αλληλεγγύης. Χρησιμοποιείται η κλίμακα υπολογισμού του φόρου του συγκεκριμένου έτους.

Συνταξιούχος εισέπραξε αναδρομικά 948,05 ευρώ για την χρήση του 2016 μέσα από τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών που ακολούθησε η κυβέρνηση στο τέλος του 2020. Επί αυτών των ποσών δεν διενεργήθηκε καμία παρακράτηση φόρου όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών που είναι συγκεντρωμένα στο σύστημα Taxis ως «ύλη» για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Για το συγκεκριμένο ποσό των αναδρομικών, έχει προκύψει πρόσθετος φόρος ο οποίος ανέρχεται στα 421,89 ευρώ με αποτέλεσμα να αναλογεί στο 44,5% του αρχικού εισπραχθέντος ποσού. Αυτό οφείλεται φυσικά στα υπόλοιπα εισοδήματα από συντάξεις του συγκεκριμένου συνταξιούχου. Όποιο όμως και να είναι το ύψος του εισοδήματος (σ.σ το οποίο δεν είναι μικρό κατά κανόνα αναδρομικά εισέπραξαν όσοι είχαν συντάξεις μεγαλύτερες από 1000-1300 ευρώ τον μήνα). Μην ξεχνάμε ότι και η κλίμακα του 2016 και η κλίμακα του 2017 (δηλαδή για την φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και το 2016 αντίστοιχα) προέβλεπε τους ακόλουθους συντελεστές:

  1. 22% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 20.000 ευρώ
  2. 29% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 30.000 ευρώ
  3. 37% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 40.000 ευρώ και
  4. 45% για το υπερβάλλον τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ