Υπολογίστε μόνοι σας το επίδομα θέρμανσης πριν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα

Υπολογίστε μόνοι σας το επίδομα θέρμανσης πριν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα

Ένα είναι το ερώτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά ενόψει της ενεργοποίησης της πλατφόρμας για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Αν θα πάρουν επίδομα θέρμανσης και ποιο θα είναι το ύψος του. Το αν θα πάρουν, εξαρτάται από ένα και μόνο παράγοντα, το αν πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.

Το πόσα θα πάρουν, καθορίζεται από τον… ταχυδρομικό κώδικα και την οικογενειακή κατάσταση. Επειδή λοιπόν το εύρος εντός του οποίου κινείται το επίδομα είναι φέτος πολύ μεγάλο και κυμαίνεται από τα 100 έως τα 750 ευρώ, μόνο με έναν τρόπο μπορείτε άμεσα και γρήγορα να βρείτε το αποτέλεσμα. Με δύο κλικ στο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης.

Το εργαλείο καλύπτει 108 ταχυδρομικούς κώδικες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και σύντομα θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο. Επιλέγετε από την λίστα τον ΤΚ και αμέσως μαθαίνετε ποιος είναι ο συντελεστής θέρμανσης στην περιοχή σας αλλά και το τελικό ποσό που θα εισπράξετε ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Όσοι «πιάσουν» τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα πάρουν κατ’ ελάχιστο 100 ευρώ ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το σπίτι τους ή από το πόσα παιδιά έχουν καθώς τα 100 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που θα δοθεί. Ωστόσο, το ανώτατο ποσό που για φέτος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ, δύσκολα θα το «πιάσουν» πολλά νοικοκυριά ανά την επικράτεια. Η έρευνα σε 14465 περιοχές της χώρας δείχνει ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά, θα πάρει περισσότερα από 500 ευρώ φέτος μόνο αν το σπίτι της βρίσκεται σε 335 περιοχές. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών -στις οποίες ανήκει και το λεκανοπέδιο, η οικογένεια με δύο παιδιά θα πάρει από 100 έως 250 ευρώ. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε από τις 14465 περιοχές, επίδομα 100-250 ευρώ (πάντοτε για οικογένειες με δύο παιδιά) δίνεται σε 7384 διαφορετικές περιοχές. Το φετινό επίδομα, είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι με το ποσό αυτό να αφορά κυρίως τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου επικρατούν και οι δυσμένεστερες καιρικές συνθήκες. Άρα, το νέο επίδομα καλύπτει μόνο κατά ένα μέρος το πρόσθετο κόστος που φέρνει η πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Για παράδειγμα, αν μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Νυμφαίο ή στο Βελούχι ή στο Άνω Σέλι ή στον Έλατο, ή στον Γράμο, χρειάζεται δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση, θα χρειαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 600 ευρώ επιπλέον καθώς η τιμή του λίτρου από τα 80-85 λεπτά πέρυσι θα πάει στα 1,1-1,15 ευρώ. Το επίδομα από την άλλη, σε αυτές τις περιοχές θα κινηθεί φέτος από τα 600 έως τα 680 ευρώ από τα 400-500 ευρώ που ήταν πέρυσι. Άρα, έχουμε αύξηση κόστους κατά 600 ευρώ και αύξηση επιδόματος κατά 160-180 ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το φετινό επίδομα θέρμανσης; Για την καταβολή θα γίνει αίτηση στην πλατφόρμα My Θέρμανση από σήμερα. Λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος. Τα νέα εισοδηματικά όρια είναι τα εξής:

  1. Άγαμος: 14000 ευρώ
  2. Παντρεμένος 20.000 ευρώ
  3. Με ένα παιδί: 23.000 ευρώ
  4. Με δύο παιδιά: 26.000 ευρώ
  5. Με τρία παιδιά: 29.000 ευρώ.

Ο άγαμος έχει περιουσιακό όριο στα 180.000 ευρώ και ο παντρεμένος στα 300.000 ευρώ. Το επίδομα καλύπτει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ για καυσόξυλα και πέλετ δίνεται επιδότηση μόνο για συγκεκριμένες περιοχές (χωριά με κάτω από 3500 κατοίκους σε ορεινές περιοχές).

Πώς υπολογίζεται το επίδομα; Σε κάθε ταχυδρομικό κώδικα, αντιστοιχεί ένας συντελεστής το οποίο έχει προσδιορίσει η ΕΜΥ ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες. Αυτός ο συντελεστής θα πολλαπλασιάζεται φέτος με το ποσό των 300 ευρώ (αντί για 220 ευρώ πέρυσι) ενώ θα δίνεται προσαύξηση 20% για κάθε παιδί (από 10% πέρυσι). Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,12 και φτάνει στο 1,62. Αν όμως από την μαθηματική πράξη προκύψει ποσό χαμηλότερο των 100 ευρώ, ο δικαιούχος παίρνει 100 ευρώ. Αν πάλι η πράξη βγάζει ποσό μεγαλύτερο των 750 ευρώ, μπαίνει κόφτης στα 750 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ