Αυτοί θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους μέσα στο 2022 – Υπολογίστε τα ποσά

Αυτοί θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους μέσα στο 2022 – Υπολογίστε τα ποσά

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εισήγηση στον πρωθυπουργό για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/2022 ώστε τα οφέλη να υπάρξουν και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν η εισήγηση γίνει αποδεκτή, τότε όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από 1/1/2022 ή ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό του 2023. Μαζί με την ενεργοποίηση του νέου κατώτατου μισθού -βάσει του οποίου αμείβονται περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, προκύπτει και ο κατάλογος αυτών που θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους από το νέο έτος.

 

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα επιβληθεί ούτε το 2022 στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθούς, ενοίκια, ελεύθερα επαγγέλματα, μερίσματα κλπ. Το ζητούμενο είναι αν η απαλλαγή θα επεκταθεί ώστε να καλύψει και τα εισοδήματα από συντάξεις ή τα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου. Αν αυτό συμβεί -απαραίτητο είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος περίπου 800 εκατ. ευρώ- τότε θα γίνουν τα εξής:

  1. Με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2022 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
  2. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο, επίσης θα δουν αύξηση στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους.
  3. Όσοι έχουν αποδοχές από δύο διαφορετικές πηγές (π.χ κύρια και επικουρική σύνταξη ή μισθός δημοσίου και ενοίκιο) θα δουν σημαντική ελάφρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2023 καθώς μπορεί να μην τους γίνεται παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2022 επειδή η κάθε πηγή εισοδήματος θα είναι κάτω των 12.000 ευρώ, και η διαφορά να «φανεί» κατά την εκκαθάριση του 2023.

Το εργαλείο του fpress.gr αποτυπώνει τις συνέπειες από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Έχει επικαιροποιηθεί ώστε να καλύπτει και το σενάριο της επέκτασης σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τις καθαρές αυξήσεις που θα προκύψουν μπορείτε να τις δείτε στο αντίστοιχο εργαλείο κάνοντας κλικ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ