Έχετε εισόδημα από ενοίκια; Υπολογίστε το "κούρεμα" του φόρου μετά το "κούρεμα" του ενοικίου

Έχετε εισόδημα από ενοίκια; Υπολογίστε το "κούρεμα" του φόρου μετά το "κούρεμα" του ενοικίου

Η ώρα της αποζημίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν γενναίο κούρεμα εισοδήματος μέσα στο 2020 λόγω της υποχρεωτικής περικοπής των ενοικίων κατά 40%. Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες, για τα "κουρέματα" του 2020 έχουν εισπράξει μόνο μια αποζημίωση σε χρήμα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η οποία και αντιστοιχούσε στο 50% της απώλειας. Τώρα, έρχεται η ώρα να "εξαργυρωθούν" τα πιστωτικά φόρων που τους έχει εκδώσει η εφορία για τα κουρέματα που έγιναν από τον Μάρτιο και μετά. Επίσης, έρχεται η ώρα να φανεί τεράστιο όφελος από τη μείωση του φόρου η οποία θα προκύψει και από τη μείωση του φόρου εισοδήματος ενοικίων και από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Με το εργαλείο του fpress.gr μπορείτε να κάνετε από τώρα έναν υπολογισμό της μείωσης που θα προκύψει στον φόρο από το "κούρεμα" του εισοδήματος. Αρκεί να γράψετε το εισόδημα από ακίνητα που είχατε το 2019 και το εισόδημα που θα εμφανίσετε το 2020 μετά το κούρεμα. Εννοείται ότι δεν φορολογείστε για τα ποσά που σας "κούρεψαν" όπως επίσης, αφορολόγητες είναι και οι αποζημιώσεις που έχετε ήδη λάβει για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η μείωση της επιβάρυνσης θα είναι σημαντικότατη ειδικά για τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ καθώς αυτοί κερδίζουν και από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Βέβαια, επειδή η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες ακινήτων με διάφορες πηγές εισοδήματος (π.χ έναν μισθό και ένα ενοίκιο) οι οποίοι θα βγουν ωφελημένοι ακόμη αν το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια κουρευτεί κατά 4000-5000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με το εργαλείο του fpress.gr το να υπολογίσετε το "κούρεμα" του φόρου, είναι υπόθεση δευτερολέπτων. Ένας ιδιοκτήτης που το 2019 είχε εισοδήματα 17.000 ευρώ από ενοίκια (και κανένα άλλο εισόδημα) πλήρωσε συνολικά 3660 ευρώ στην εφορία. Αν για το 2020 δηλώσει εισοδήματα 12.000 ευρώ, ο φόρος θα μειωθεί αισθητά στα 1800 ευρώ και η μείωση του φόρου θα είναι 1860 ευρώ δηλαδή πάνω από 50%. Εννοείται ότι από το ποσό που θα προκύψει, η εφορία θα αφαιρέσει και τα "κουπόνια" που έχει συγκεντρώσει ο ιδιοκτήτης από τα κουρέματα που έγιναν για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο και τα οποία δεν πρόλαβαν να εξαργυρωθούν μέσα στο 2020 ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν διορθώσεις στις δηλώσεις COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ