Αυτός είναι ο νέος μηχανισμός της κύριας σύνταξης - Υπολογίστε τι θα πάρετε

Κλειδώνουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης - Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Το εργαλείο υπολογισμού

Αυτός είναι ο νέος μηχανισμός της κύριας σύνταξης - Υπολογίστε τι θα πάρετε

Πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να πάρει κάποιος μια 4ψήφια σύνταξη -δηλαδή ένα ποσό άνω των 1000 ευρώ- με τον νέο τρόπο υπολογισμού καθώς αυξάνονται οι συντελεστές αναπλήρωσης για όποιον έχει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Υπολογίστε μόνοι σας τι ποσό προκύπτει με βάση τους νέους συντελεστές. 

Το εργαλείο "χτίστηκε" με βάση το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή το οποίο και προβλέπει ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης θα φτάνει ακόμη και στο 50,5% για κάποιον που έχει 40 έτη ασφάλισης. Με το που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος οπότε οι συντελεστές θα έχουν "κλειδώσει" θα γίνει αυτόματα η προσαρμογή ώστε οι αναγνώστες του fpress.gr να έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο που θα τους επιτρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα: αν θα υπάρχει ή όχι ανώτατο πλαφόν όσον αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης. Το ζητούμενο είναι αν κάποιος θα έχει ισχυρό και ουσιαστικό κίνητρο να παραμένει στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Αν μπει πλαφόν (έστω και στα 45 έτη ασφάλισης) η συνταξιοδότηση θα καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο ασφαλισμένος (είτε μόνος του αν είναι αυτοαπασχολούμενος είτε μαζί με τον εργοδότη του αν πρόκειται για μισθωτό), θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος. Εκτός από την οριστικοποίηση (και την ψήφιση) των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, το μείζον για τους συνταξιούχους θα είναι και ο επανυπολογισμός των συντάξεων καθώς από αυτόν θα προκύψει ποιοι έχουν λαμβάνειν και ποιοι όχι. Στους τυχερούς θα συμπεριληφθούν οι έχοντες περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή δεν λαμβάνουν ήδη μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου). Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, η όποια αύξηση προκύψει από τον επανυπολογισμό βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, απλώς θα «συρρικνώσει» ή θα μηδενίσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η παρηγοριά γι’ αυτούς τους συνταξιούχους είναι ότι με μηδενισμένη την προσωπική διαφορά θα μπορούν να προσβλέπουν σε αυξήσεις μετά το 2022 όταν και θα επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ είναι συμφωνημένο να μην υπάρξει καμία αύξηση λόγω πληθωρισμού μέχρι και το 2022).