Υπολογίστε πόση σύνταξη βγάζει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

Πόση σύνταξη θα πάρουν -ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης- όσοι επιλέξουν την κατώτερη εισφορά και πόση όσοι αποφασίσουν να πληρώνουν με βάση τη μέγιστη βαθμίδα

Υπολογίστε πόση σύνταξη βγάζει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

Ο αυτοαπασχολούμενος και ο ελεύθερος επαγγελματίας, αποκτούν το δικαίωμα να επιλέγουν μόνοι τους πόση σύνταξη θα πάρουν όταν έρθει η ώρα και συμπληρωθεί το όριο ηλικίας. Αυτή είναι η βασική «φιλοσοφία» του νέου συστήματος; Όποιος επιλέξει να πληρώνει μόνο την ελάχιστη εισφορά, θα έχει και μικρότερη σύνταξη ενώ όποιος θελήσει να αντιμετωπίσει ως «κουμπαρά» το νέο σύστημα δίνοντας κάτι παραπάνω, θα έχει και την αντίστοιχη «επιβράβευση». Το fpress.gr βγάζει τον κανόνα από τη σφαίρα της θεωρίας και υπολογίζει ακριβώς: δείτε πόση σύνταξη θα πάρετε ανάλογα με το πόσα θα πληρώνετε κάθε μήνα.

Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει μια διάταξη που θα κάνει ακόμη πιο ελκυστική την καταβολή περισσότερων χρημάτων από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα επιλέγουν το ποσό της εισφοράς που θα πληρώνουν κάθε μήνα: από 210 έως 566 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισφορών θα πηγαίνει για την κύρια σύνταξη και το υπόλοιπο για τις ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Εξετάζεται να μπει «πλαφόν» στις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης στα 66 ευρώ (αφού ούτως ή άλλως οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες). Έτσι, όσο περισσότερα πληρώνει ένας επαγγελματίας ως εισφορά, τόσο περισσότερα θα πηγαίνουν για την κάλυψη της σύνταξής του. Ο πίνακας με τις αναλογίες, διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

126

93

33

466

1ο επίπεδο

210

155

55

777

2ο επίπεδο

252

186

66

932

3ο επίπεδο

302

236

66

1180

4ο επίπεδο

363

297

66

1485

5ο επίπεδο

435

369

66

1845

6ο επίπεδο

566

500

66

2500

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αυτές οι συντάξιμες αποδοχές που υπολογίζονται στον πίνακα, τι σύνταξη βγάζουν. Προς το παρόν, το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με βάση τους υφιστάμενους συντελεστές αναπλήρωσης. Αυτοί όμως πρόκειται να αλλάξουν για να ευνοηθούν όσοι έχουν πολλά έτη απασχόλησης. Το fpress.gr κάνει τους υπολογισμούς με βάση το σημερινό καθεστώς και προφανώς με το που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Ιδού λοιπόν το εργαλείο υπολογισμού της σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ