Υπολογίστε από τώρα πόση σύνταξη θα πάρετε

Οι καθαρές αποδοχές σας ως συνταξιούχος - Η κύρια σύνταξη, η επικουρική, οι κρατήσεις υπέρ υγείας, οι φόροι και η εισφορά αλληλεγγύης

Υπολογίστε από τώρα πόση σύνταξη θα πάρετε

Σε ένα ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια εργαζόμενους, απαντά το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης του fpress.gr. Πόση σύνταξη θα πάρω; Ένας εξαιρετικά πολύπλοκος υπολογισμός γίνεται πλέον εύκολος καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε τις συντάξιμες αποδοχές σας -μια εκτίμηση των μέσων αποδοχών που θα έχετε κατά τη διάρκεια του εργασιακού σας βίου και συγκεκριμένα μετά το 2002 οπότε και άρχισε να μετράει το καινούργιο σύστημα- αλλά και τα χρόνια για τα οποία έχετε ένσημα. 

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν οδηγούν στο ακόλουθο συμπέρασμα: όσο λιγότερα είναι τα χρόνια εργασίας και όσο χαμηλότερες οι αποδοχές, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό αναπλήρωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το σύστημα δίνει μεγαλύτερη σύνταξη -αναλογικά με τον μέσο μισθό κατά τη διάρκεια των ετών εργασίας- σε αυτούς που έχουν χαμηλότερες αποδοχές. Έτσι, "παίζοντας" με τα νούμερα θα διαπιστώσετε ότι για μέσες συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 800-1000 ευρώ και 20-25 χρόνια ασφάλισης, ο συντελεστής αναπλήρωσης θα περάσει το 70-80%. Αντίθετα, για αποδοχές άνω των 2000-3000 ευρώ και για 30 ή 40 χρόνια ασφάλισης, μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από το 50%.

Το εργαλείο υπολογίζει όλες τις κρατήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας συνταξιούχος. Έτσι:

1. από την κύρια και την επικουρική σύνταξη αφαιρούνται οι εισφορές υπέρ υγείας (6%)

2. από το ποσό που απομένει, αφαιρούνται και ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ