Πόσο δάνειο θα μου δώσει η τράπεζα για να αγοράσω το δικό μου σπίτι; Υπολογίστε μόνοι σας

Πόσο δάνειο θα μου δώσει η τράπεζα για να αγοράσω το δικό μου σπίτι; Υπολογίστε μόνοι σας

Με την αύξηση των τιμών των ακινήτων αλλά και την εκτόξευση των επιτοκίων, η ανάγκη για μεγαλύτερο δανεισμό από τον υποψήφιο αγοραστή ακινήτου έγινε μεγαλύτερη αλλά τα περιθώρια στενότερα. Αντιλαμβανόμενη η Τράπεζα της Ελλάδας ότι αυτές οι εξελίξεις πετούν εκτός αγοράς ειδικά τα νέα ζευγάρια -πολύ απλά διότι απαιτείται η καταβολή ολοένα και μεγαλύτερης δόσης και η εκταμίευση ολοένα και μεγαλύτερου δανείου- αλλάζει τα δεδομένα.

Από την 1/1/2025, όσοι δεν έχουν πάρει δάνειο στο παρελθόν -ουσιαστικά όσοι θέλουν να αγοράσουν την κύρια κατοικία τους με δάνειο- θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέσω δανείου ακόμη και το 90% της αξίας του ακινήτου ενώ η μηνιαία δόση θα μπορεί να φτάνει και στο 50% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού για τους νέους ώστε να μπορέσουν να πάρουν το δικό τους σπίτι. Για όσους έχουν ήδη εμπλακεί με δάνεια, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 80% και 40% αντίστοιχα.

Αυτά όμως για τον υποψήφιο δανειολήπτη φαντάζουν… θεωρία. Πάμε τώρα στην πράξη. Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα: Πόσο δάνειο μπορώ να πάρω από την τράπεζα και μέχρι ποια αξία ακινήτου αντέχει η τσέπη μου; Και αν πάρω τελικώς το μέγιστο επιτρεπόμενο δάνειο, πόσα θα πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα για τη δόση του δανείου μου; Δύσκολες οικονομικές εξισώσεις τις οποίες όμως μπορείτε να λύσετε εύκολα με τα εργαλεία του fpress.gr. Δύο εργαλεία σε ένα είναι στη διάθεσή σας για να καταλάβετε πώς σας βοηθάει (αυξάνοντας βέβαια και το ρίκο) ο νέος κανονισμός που επιβάλλει στις εμπορικές τράπεζες η ΤτΕ. Με τα εργαλεία θα υπολογίσετε τα δύο βασικά πράγματα που θέλετε:

  1. Πόσα χρήματα μπορείτε να δανειστείτε με βάση το μηνιαίο εισόδημά σας αλλά και τα χρόνια που θέλετε να αποπληρώνετε δόση δανείου; Θα συνυπολογίσετε και τον παράγοντα (κόστος δανεισμού που είναι πολύ σημαντικός.
  2. Πόσα θα πληρώνω κάθε μήνα στην τράπεζα με βάση το δάνειο που θα πάρω και πόσο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η δόση αν αλλάξουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον;

Ας υποθέσουμε ότι το μηνιαίο σας εισόδημα είναι 2000 ευρώ. Αν πάρετε ένα δάνειο 30 ετών (παίζει ρόλο και η ηλικία σας) με επιτόκιο 4% τότε θα μπορείτε να δανειστείτε κατά μέγιστο 206458 ευρώ. Με αυτό το ποσό (που αντιστοιχεί στο 90% της αξίας του ακινήτου) θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα σπίτι 230.000 ευρώ περίπου. Πόσα θα πληρώνετε κάθε μήνα στην τράπεζα; 1000 ευρώ, δηλαδή το μισό σας εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ