Ποιος «αντέχει» δάνειο ίσο με το 90% της αξίας του ακινήτου; Υπολογίστε τη δόση

Ποιος «αντέχει» δάνειο ίσο με το 90% της αξίας του ακινήτου; Υπολογίστε τη δόση

Έντονη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι νέες οικογένειες ακόμη και με το 90% της αξίας του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν ώστε να καταστεί εφικτή η απόκτηση της ιδιόκτητης στέγης.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο καθώς με δεδομένους τους μισθούς στην Ελλάδα αλλά και το ύψος στο οποίο έχουν φτάσει οι τιμές των ακινήτων, η δόση θα καταλήγει να είναι μεγαλύτερη από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Η ιδέα του να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει να κάνει με το να περιοριστεί η ανάγκη των νέων να έχουν «ζεστό χρήμα» στην άκρη. Ούτως ή άλλως, χωρίς μετρητά δεν αγοράζεις σπίτι καθώς τα έξοδα μεταβίβασης, (συμβολαιογραφικά κλπ) αλλά και μια προκαταβολή, προϋποθέτουν ότι ο τραπεζικός λογαριασμός θα έχει ένα υπόλοιπο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το ζητούμενο είναι να μην είναι η προκαταβολή «άπιαστη» για τους περισσότερους νέους.

Το εργαλείο του fpress θα σας επιτρέψει να σχηματίσετε μια πρώτης τάξεως αρχική εικόνα ώστε να γνωρίζετε που βαδίζετε. Θα συμπληρώσετε την αξία του ακινήτου που θέλετε να αγοράσετε αλλά και το ποσοστό της χρηματοδότησης με δάνειο. Θα βρείτε έτσι το ποσό που πρέπει να έχετε στην άκρη για την προκαταβολή και τα έξοδα (σ.σ συνήθως τα έξοδα αντιστοιχούν στο 3% της αξίας του ακινήτου) αλλά και τη μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβάλλετε κάθε μήνα.

Παίζοντας με τα νούμερα θα δείτε ότι η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Για ένα ακίνητο 200.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 90% με δάνειο, θα πρέπει να έχετε 26.000 ευρώ στην άκρη τουλάχιστον ακόμη και αν η τράπεζα χρηματοδοτήσει το 90% του δανείου. Θα αναλάβετε ένα χρέος 180.000 ευρώ το οποίο με επιτόκιο 4% και περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια, θα βγάζει μηνιαία δόση 872 ευρώ. Είναι περίπου το 44% του εισοδήματος ενός ζευγαριού στο οποίο θα εργάζονται και οι δύο και θα αμείβονται με τον μέσο μισθό που ισχύει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας (997 ευρώ είναι αυτή τη στιγμή ο μέσος καθαρός μισθός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ