Ξεκινά το «φακέλωμα» των ασφαλισμένων ακινήτων - Υπολογίστε το κέρδος από την νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Ξεκινά το «φακέλωμα» των ασφαλισμένων ακινήτων - Υπολογίστε το κέρδος από την νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Το πρώτο βήμα για την πλήρη καταγραφή των ακινήτων που έχουν ασφαλιστεί κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών έγινε. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την χορήγηση της έκπτωσης 10% σε όσους είχαν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους μέσα στο 2023. 

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπέγραψε απόφαση που προβλέπει ότι μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που ήταν σε ισχύ μέσα στο 2023. Όπως προβλέπει η απόφαση, τα στοιχεία που θα πρέπει να διαβιβαστούν είναι τα εξής:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,

ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,

ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Από τους ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους κατά όλων των κινδύνων φυσικών καταστροφών, θα ζητηθεί, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να αντιστοιχήσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το ακίνητο όπως θα περιγράφεται στο Ε9. Και σε αυτό το βήμα θα αρχίσουν να βγαίνουν οι… δράκοι από τα ντουλάπια. Θα ταιριάξουν τα τετραγωνικά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τα αντίστοιχα του Ε9; Θα προκύπτει ότι το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό τουλάχιστον; Τι θα γίνει με τις συνιδιοκτησίες; Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι συνήθως δηλωμένο στο όνομα του ενός ιδιοκτήτη. Με τον άλλο που ενδεχομένως να έχει ποσοστό στο ακίνητο αλλά όχι και συμβόλαιο στο όνομά του, θα περνά η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ; Πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και λίγος ο διαθέσιμος χρόνος καθώς μέσα στον Μάρτιο η ΑΑΔΕ πρέπει να κάνει την εκκαθάριση του φόρου για το 2024.

Το ποιο μπορεί να είναι το όφελος από την νέα έκπτωση που θεσπίζεται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ