Υπολογίστε μόνοι σας τον λογαριασμό του ρεύματος για τον Ιανουάριο με δύο κλικ

Υπολογίστε μόνοι σας τον λογαριασμό του ρεύματος για τον Ιανουάριο με δύο κλικ

Ο ένας μετά τον άλλο, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ξεδιπλώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική για τον Ιανουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πληκτρολογώντας μόνο δύο νούμερα που αφορούν στην κατανάλωση ρεύματος, θα δείτε ποιο είναι το φθηνότερο «χρώμα».

Οι υπολογισμοί γίνονται σε αυτή τη φάση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ αφενός γιατί είναι ο μεγαλύτερος πάροχος με μερίδιο που ξεπερνά το 60% και αφετέρου διότι τουλάχιστον με βάση το πράσινο τιμολόγιο -δημοσιεύεται από την ΡΑΕ και ο σχετικός πίνακας- είναι ο φθηνότερος «παίκτης» της αγοράς για τον Ιανουάριο.

Το εργαλείο υπολογισμού απευθύνεται επομένως στην πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν θα επιδιώξουν να αλλάξουν πάροχο τουλάχιστον με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αλλά θα θελήσουν απλώς να κάνουν επιλογή χρώματος. Όπως προκύπτει, για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι το οικονομικότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών καθώς προσφέρει χαμηλότερη χρέωση και στο ημερήσιο και στο νυχτερινό τιμολόγιο. Όσο για το μπλέ σταθερό τιμολόγιο, για να φτάσει να είναι οικονομικότερο -με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς- θα πρέπει η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος να ανέβει πάνω από τα 140-150 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που ο Δεκέμβριος έκλεισε στα 102,2 ευρώ (σ.σ στο δε πρώτο διήμερο της νέας χρονιάς έχουμε μέση τιμή 84,1 ευρώ) .

H σύγκριση, θα γίνεται ανά μήνα. Η βασικότερη παράμετρος που θα επιφέρει αλλαγή θα είναι η χρηματιστηριακή τιμή. Από εκεί και πέρα, ο κάθε πάροχος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όλα τα βασικά συστατικά που επηρεάζουν την τελική τιμή λιανικής (π΄χ έκπτωση επί της αρχικής τιμής, εύρος διακύμανσης χρηματιστηριακής τιμής κλπ).

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, θα διαπιστώσετε ότι με βάση τα δεδομένα της αγοράς, για μια μέση κατανάλωση 400 κιλοβατωρών ανά μήνα (300 κιλοβατώρες στο ημερήσιο τιμολόγιο και 100 στο νυχτερινό) η χρέωση διαμορφώνεται στα 60,48 ευρώ με το πράσινο τιμολόγιο, στα 56,74 ευρώ με το κίτρινο και στα 76,96 ευρώ με το μπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ