Οι καθαρές αυξήσεις στους μισθούς μας από την 1/1/2024 – Υπολογίστε το κέρδος

Οι καθαρές αυξήσεις στους μισθούς μας από την 1/1/2024 – Υπολογίστε το κέρδος

Πλημμύρα ανακοινώσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς το στοίχημα είναι το 2024 να ανακηρυχθεί σε έτος αυξήσεων στους μισθούς.

Όλες οι ανακοινώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μιλάνε για τις «μεικτές» αποδοχές. Τι γίνεται όμως με τα καθαρά που θα μπαίνουν στον τραπεζικό μας λογαριασμό; Υπολογίστε μόνοι σας το ποσό που θα βρείτε επιπλέον στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε τον νέο μεικτό μισθό σας, τον αριθμό των παιδιών σας καθώς και το αν εισπράττετε 12 ή 14 μισθούς τον χρόνο (για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα).

Στο δημόσιο, ενεργοποιήθηκε ήδη το νέο μισθολόγιο το οποίο -πέραν των ειδικών μέτρων που ισχύουν για διάφορες επαγγελματικές ομάδες- προβλέπει οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στα μεικτά, επιπλέον 20-50 ευρώ στο επίδομα τέκνων αλλά και αύξηση 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης. Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παίζει ρόλο η αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με τα παιδιά καθώς επηρεάζει και αυτή τις καθαρές αποδοχές. Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα, με την αλλαγή του χρόνου ξεπαγώνουν οι 3ετίες ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται εκ νέου ο κατώτατος μισθός. Αρκετές μεγάλες εταιρείες -αλυσίδες supermarket, εμπορικά καταστήματα κλπ- έχουν ήδη σπεύσει να ενσωματώσουν στα μισθολόγιά τους την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού όπως επίσης κάποιες αναγνωρίζουν αναδρομικά -παρά το γεγονός ότι δεν το προβλέπει ο νόμος- τις 3ετίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσμετράται στον χρόνο προϋπηρεσίας του εργαζόμενους και το διάστημα 2012-2023 κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που παρέμειναν «πιστοί» όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να λάβουν αύξηση ακόμη και άνω του 30%. Γιατί το κάνουν αυτό οι εταιρείες; Διότι με την πτώση της ανεργίας, το βασικό ζητούμενο για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι να κρατήσουν το έμπειρο προσωπικό τους και η αύξηση του μισθού είναι ένα «όπλο» που κρίνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Πώς όμως επιδρούν συνδυαστικά όλες αυτές οι αλλαγές; (τριετίες, κατώτατος, αφορολόγητο κλπ). Πρακτικά, ο εργαζόμενος χρειάζεται να μάθει μόνο ένα νούμερο. Τον νέο μεικτό μισθό του. Όλα τα υπόλοιπα, υπολογίζονται αυτόματα. Χαρακτηριστικά τα ακόλουθα παραδείγματα.

  1. Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές αποδοχές 780 ευρώ, λαμβάνει πλέον 691 ευρώ καθαρά αν έχει δύο παιδιά και 666,9 ευρώ καθαρά αν δεν έχει παιδιά.
  2. Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ, θα εισπράττει στο εξής 1147,5 ευρώ αν δεν έχει παιδιά και 1172 ευρώ αν έχει δύο παιδιά.
  3. Εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα χωρίς παιδιά και νέες μεικτές αποδοχές 1600 ευρώ, να υπολογίζει ότι οι καθαρές αποδοχές του θα ανέρχονται σε περίπου 1239,7 ευρώ καθαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ