Συμφέρει να επισκευάσω το ακίνητό μου για το νοικιάσω; Υπολογίστε μόνοι σας

Συμφέρει να επισκευάσω το ακίνητό μου για το νοικιάσω; Υπολογίστε μόνοι σας

Εκ των προτέρων είναι σαφές ότι ένα κλειστό ακίνητο δεν αποδίδει απολύτως τίποτα. Απεναντίας «γεννά» ζημιές καθώς η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπει απαλλαγή για τα κλειστά ακίνητα. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση ενός ακινήτου -με δεδομένο και το ύψος των επιτοκίων- αλλά και πόσος χρόνος θα περάσει προκειμένου να αποσβεστεί η επένδυσή του (δηλαδή να πάρει πίσω όλα του τα χρήματα).

Τι χρειάζεται για να απαντήσει το ερώτημα;

  1. Να υπολογιστεί το κόστος της επένδυσης για την ανακαίνιση του ακινήτου αλλά και να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της επένδυσης. Προφανώς, αν μπλέξει κάποιος με επισκευαστικό δάνειο, ο χρόνος της απόσβεσης θα μεγαλώσει καθώς ειδικά στα επισκευαστικά, τα επιτόκια ξεπερνούν το 6%.
  2. Να εκτιμήσει την πιθανή απόδοση που θα έχει το επισκευασμένο ακίνητο (δηλαδή, ουσιαστικά να… μαντέψει πόσο ενοίκιο μπορεί να εισπράξει.
  3. Να λάβει (σοβαρά) υπόψη του τη φορολογία που επιβάλλεται στα ενοίκια, πέραν φυσικά του ΕΝΦΙΑ ο οποίος είναι δεδομένος είτε το ακίνητο παραμένει κλειστό είτε ενοικιάζεται.

Πώς θα γίνει πιο εύκολα η οικονομική μελέτη; Με τα εργαλεία οικονομικής ενημέρωσης. Σας δίνουμε τη δυνατότητα και να υπολογίσετε τη μηνιαία δόση του δανείου αν χρειαστεί να πάρετε επισκευαστικό για να χρηματοδοτήσετε την επένδυση αλλά και τον φόρο που θα αντιστοιχεί στο μηνιαίο μίσθωμα. Έτσι, μπορείτε να αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα. Για παράδειγμα αν το ακίνητο χρειάζεται επισκευές 50.000 ευρώ και πάρετε ένα 12ετές δάνειο με επιτόκιο 6%, η δόση θα βγαίνει 490 ευρώ. Αν με την επισκευή καταφέρετε να εξασφαλίσετε ένα ενοίκιο 1100 ευρώ, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε και τον φόρο και τη δόση του δανείου για να συνειδητοποιήσετε ότι θα σας μένουν καθαρά περίπου 450 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ