Το διπλό πρέσινγκ στους επαγγελματίες και πόσο θα κοστίσει – υπολογίστε τον νέο φόρο

Το διπλό πρέσινγκ στους επαγγελματίες και πόσο θα κοστίσει – υπολογίστε τον νέο φόρο

Το νομοσχέδιο που ανακοινώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα περιέχει και τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Ο νέος αυτός τρόπος θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2024 οπότε θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2025.

Επειδή δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι φορολογικοί συντελεστές ή τα κλιμάκια που χρησιμοποιούνται σήμερα, η «δουλειά», δηλαδή η αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος, αναμένεται να γίνει με την πίεση για την αύξηση των εσόδων αλλά και τη μείωση των δαπανών που θα εμφανίζονται ως επαγγελματικές. Και ποιο θα είναι τελικώς το αποτέλεσμα στην τσέπη; Εννοείται ότι όσο περισσότερο αυξάνονται τα ακαθάριστα έσοδα και όσο περισσότερο μειώνονται οι επαγγελματικές δαπάνες, τόσο αυξάνει και η φορολογική επιβάρυνση.

Σε ποσοστιαία βάση, η αύξηση του φόρου μπορεί και να ξεπεράσει το 200%. Εντυπωσιακό ποσοστό το οποίο όμως στην πράξη θα μεταφραστεί σε μερικές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον. Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας αφήσει αμετάβλητα τα ακαθάριστα έσοδά του στα 12.000 ευρώ αλλά πιεστεί να ρίξει τις επαγγελματικές δαπάνες από τα 10.000 ευρώ στα 6000 ευρώ, τότε το δηλωθέν εισόδημα θα αυξηθεί από τα 2000 ευρώ στα 6000 ευρώ και ο φόρος από τα 180 στα 540 ευρώ.

Εννοείται ότι ο καθένας θέλει να «μετρήσει» τη ζημιά καταστρώνοντας το δικό του σενάριο. Γι’ αυτό και ετοιμάστηκε το σχετικό εργαλείο προκειμένου να κόψετε και να ράψετε το παράδειγμα στα δικά σας μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ