«Κλείδωσε» η αύξηση εισφορών για 1.000.000 ασφαλισμένους - Υπολογίστε επιβαρύνσεις και ανταλλάγματα

«Κλείδωσε» η αύξηση εισφορών για 1.000.000 ασφαλισμένους - Υπολογίστε επιβαρύνσεις και ανταλλάγματα

Ο μέσος πληθωρισμός για το 2023 εκτιμάται -βάσει προσχεδίου προϋπολογισμού- ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8%. Αυτή θα είναι και η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολουμένων. Πώς θα διαμορφωθούν τα νέα ποσά από την 1/1/2024; Ποιες θα είναι οι μηνιαίες επιβαρύνσεις και ποιο το «αντάλλαγμα» που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι; Πώς θα διαμορφωθούν οι επιλογές που θα έχει στη διάθεσή του ο κάθε επαγγελματίας προκειμένου να κάνει την σχετική επιλογή;

Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΕΦΚΑ θα ανακοινώσει επίσημα τα νέα κλιμάκια ασφάλισης και θα δώσει χρόνο στους επαγγελματίες να διαλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν για την επόμενη χρονιά. Όσο μεγαλύτερη η κλίμακα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση από την αναπροσαρμογή των εισφορών. Αντίστοιχα όμως θα αυξηθεί και ο συντάξιμος μισθός. Άρα, ο κάθε επαγγελματίας θα έχει να σταθμίσει από τη μια πλευρά τις αντοχές της τσέπης του και από την άλλη το πόσα «φασούλια» θα βάλει στο καλάθι για τον υπολογισμό της σύνταξής του.

Η πράξη, αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα στο εργαλείο του fpress.gr. Θα διαλέξετε την ασφαλιστική κλάση που έχετε σήμερα και θα δείτε ποιο θα είναι το ποσό από το νέο έτος. Πώς αυτό θα σπάει σε εισφορές για σύνταξη και εισφορές για περίθαλψη αλλά και πώς θα επηρεαστεί ο συντάξιμος μισθός. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο υψηλότερος είναι ο συντάξιμος μισθός, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ