Να αγοράσω σπίτι ή να νοικιάσω; Υπολογίστε μόνοι σας το κόστος για όλες τις περιοχές της Ελλάδας

Να αγοράσω σπίτι ή να νοικιάσω; Υπολογίστε μόνοι σας το κόστος για όλες τις περιοχές της Ελλάδας

Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών παραμένει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την χώρα ενώ από σήμερα που κλείνει και το πρόγραμμα «το «σπίτι μου» γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και για τους νέους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το επιδοτούμενο δάνειο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ανέβει στα ύψη, τα ενοίκια το ίδιο ενώ αν κάποιος στραφεί σε παλαιό ακίνητο για να περιορίσει το ύψος της επένδυσης, θα πρέπει να είναι έτοιμος για σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Αυτά στην θεωρία. Στην πράξη, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει κάτω τα δεδομένα για να λάβει μια απόφαση. Έχει δυνατότητα να αγοράσει; Πόσα θα πρέπει να διαθέτει σε μετρητά και πόσα θα πληρώνει κάθε μήνα για τη δόση του στεγαστικού δανείου; Δεν διαθέτει κεφάλαιο; Ποιο θα είναι το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί για το ενοίκιο;

To fpress.gr ετοίμασε το εργαλείο που απαντά αυτόματα στην ερώτηση. Αξιοποιώντας τα δεδομένα που έχει συλλέξει η ιστοσελίδα Spitogatos.gr (αφορούν τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας) γίνονται αυτόματα όλες οι πράξεις ώστε να αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα. Θα επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Αυτομάτως θα προκύψει μέση τιμή πώλησης αλλά και η μεταβολή της τιμής σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, θα εμφανιστεί και η τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν λοιπόν ορίσετε μια επιφάνεια (π.χ 100 τμ) θα μάθετε αμέσως:

  1. Πόσα πρέπει να δώσετε μετρητά για την αγορά του σπιτιού (σ.σ σημειώστε ότι η τράπεζα για να δανείσει, πρέπει να της καταβάλλετε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του ακινήτου)
  2. Πόσα πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα για τη δόση του δανείου (σ.σ εννοείται ότι θα δηλώσετε τη διάρκεια αποπληρωμής αλλά και το επιτόκιο
  3. Πόσα θα πρέπει να δίνετε για το μηνιαίο ενοίκιο.

Είναι προφανές ότι η κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίου είναι διαφορετική και οι μέσες τιμές δεν μπορούν να αποδώσουν με ακρίβεια την κάθε ξεχωριστή περίπτωση., Όμως, είναι δεδομένο ότι με το εργαλείο θα αποκτήσετε μια πολύ καλή εικόνα της πραγματικότητας που θα αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, μην μπείτε καν στην διαδικασία να διερευνήσετε το θέμα αγοράς ακινήτου αν δεν μπορείτε να διαθέσετε τουλάχιστον το 20-25% της αξίας του ακινήτου για να πληρώσετε μια προκαταβολή αλλά και τα έξοδα μεταβίβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ