Εργασία μετά τη σύνταξη: Τι αλλάζει στις καθαρές αποδοχές από το νέο έτος -Υπολογίστε κέρδη - ζημιές

Σε ποια λύση καταλήγει το υπουργείο Εργασίας για την αντικατάσταση του κουρέματος της σύνταξης - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο σύστημα

Εργασία μετά τη σύνταξη: Τι αλλάζει στις καθαρές αποδοχές από το νέο έτος -Υπολογίστε κέρδη - ζημιές

Εξακολουθείς και εργάζεσαι μετά την  συνταξιοδότηση; Από την 1/1/2024 σταματά να γίνεται "κούρεμα" 30% στη σύνταξη. Η περικοπή αντικαθίσταται με περικοπή 15% στον μισθό αν το εισόδημα προέρχεται από μια εξαρτημένη θέση εργασίας και με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% αν το πρόσθετο εισόδημα πηγάζει από "μπλοκάκι". Το νέο σύστημα εξασφαλίζει οφέλη ειδικά γι' αυτούς που δικαιούνται μεγάλης σύνταξης ενώ οι "χαμένοι" θα είναι ελάχιστοι (σ.σ μόνο αυτοί που έχουν πολύ μικρή σύνταξη και βρίσκουν δουλειά με μεγάλο μισθό). 

Το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μηνιαίων αποδοχών του συνταξιούχου που παραμένει στην ενεργό δράση. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1000 ευρώ σύνταξη και έχει και 800 ευρώ μισθό, σήμερα μένει με σύνολο αποδοχών 1500 ευρώ καθώς κουρεύεται το 30% της σύνταξής του. Με το νέο σύστημα, το 300άρι θα αντικατασταθεί από μια περικοπή 120 ευρώ στον μισθό και την διαφορά θα την καρπωθεί ο δικαιούχος (σ.σ πρόκειται φυσικά για διαφορά στις μεικτές αποδοχές). Και τα 800 ευρώ προέρχονται από μπλοκάκι και όχι από μισθό; Τότε ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του ελεύθερους επαγγελματία προσαυξημένες κατά 50%. Σήμερα, οι εισφορές ανέρχονται -κατ' ελάχιστο- στα 230,25 ευρώ τον μήνα. Θα προστεθούν επιπλέον 115,13 ευρώ και ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα βρεθεί να έχει ένα τελικό εισόδημα 1684,88 ευρώ. Και πάλι δηλαδή, κερδισμένος θα είναι συγκριτικά με τα 1500 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο καθώς η νομοθετική διάταξη θα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο. Η διάταξη θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2024 ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ