Πόσο θα "κουρευτεί" ο ΕΝΦΙΑ αν ασφαλίσω το ακίνητό μου; Υπολογίστε μόνοι σας

Πόσο θα "κουρευτεί" ο ΕΝΦΙΑ αν ασφαλίσω το ακίνητό μου; Υπολογίστε μόνοι σας

Νομοθετείται εντός του Ιουλίου η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους κατά του κινδύνου των φυσικών καταστροφών. Η έκπτωση θα χορηγείται ανά ακίνητο και ο στόχος είναι το μέτρο να ενεργοποιηθεί με την εκκαθάριση του 2024. Άμεσα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και την ΑΑΔΕ ώστε να καταγραφούν τα ασφαλισμένα ακίνητα. Το δημόσιο προσβλέπει σε πολλά οφέλη από το συγκεκριμένο μέτρο καθώς με την ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων περιορίζεται και το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις πολιτών που πέφτουν θύματα των φυσικών καταστροφών.

 

Η ασφάλιση των ακινήτων κατά του κινδύνου του σεισμού, της πυρκαγιάς κλπ, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η κλιματική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο. Το μέτρο που θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρείται ένα πρώτο βήμα ακριβώς προς την κατεύθυνση του να αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων ακινήτων. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλισης των ακινήτων καθώς με εξαίρεση τα ενυπόθηκα ακίνητα όπου η ασφάλιση καθίσταται υποχρεωτική από την τράπεζα, στα υπόλοιπα το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

Ποιο όμως είναι το κόστος ασφάλισης ενός ακινήτου και ποιο θα είναι το όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. To κόστος εξαρτάται από τις καλύψεις, την επιφάνεια του ακινήτου, τον χρόνο κατασκευής κλπ. Για ένα μικρό διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, η ασφάλιση μόνο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς μπορεί να κοστίζει ακόμη και 60 ευρώ τον χρόνο. Για την κάλυψη ακινήτου 60 τετραγωνικών και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και για τον σεισμό, το ασφάλιστρο μπορεί να φτάσει στα 100-110 ευρώ αν η αξία του ακινήτου προσδιοριστεί στα 70.000 ευρώ. Για ένα μεγαλύτερο ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ το ασφάλιστρο μπορεί να φτάσει και στα 170-200 ευρώ τον χρόνο. Προφανώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία ενώ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα ψιλά γράμματα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ως προς το όφελος που μπορεί να προκύψει από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, θα βοηθήσει το εργαλείο του fpress.gr. Πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα δημοσιευτούν με την σχετική υπουργική απόφαση. Μένει να φανεί αν θα δοθεί η έκπτωση για τα ακίνητα που θα έχουν πλήρη κάλυψη (και πυρκαγιά και σεισμό), πως θα διασφαλίζεται ότι η κάλυψη γίνεται για το σύνολο της αξίας του ακινήτου, και το κυριότερο, ποια θα είναι η διαδικασία για την απόδειξη της ασφάλισης. Στην εποχή του ψηφιακού κράτους είναι δεδομένο ότι δεν θα ζητείται η επισύναψη του συμβολαίου και η δουλειά θα γίνεται με απευθείας ανταλλαγή των πληροφοριών ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες και την ΑΑΔΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ