Τεκμήριο ΙΧ: Δείτε που θα φτάνει από 01/01/2024 – Υπολογίστε μόνοι σας

Τεκμήριο ΙΧ: Δείτε που θα φτάνει από 01/01/2024 – Υπολογίστε μόνοι σας

Σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνηση αναμένεται να ενσωματωθεί και η διάταξη για την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την απόκτηση αυτοκινήτων μεγαλύτερου κυβισμού τα οποία πλέον έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στους ρύπους αλλά και στις καταναλώσεις καυσίμων σε σχέση με το παρελθόν. Υβριδικά τρίλιτρα μοντέλα, εκπέμπουν πλέον και λιγότερα από 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 χιλιόμετρα ενώ η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να πέφτει και χαμηλότερα από τα 8-9 λίτρα, κατανάλωση που εμφανίζεται και σε παλαιά μοντέλα των 1200-1400 κυβικών εκατοστών.

Η κυβερνητική εξαγγελία αφορά στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Εφαρμόζοντας αυτή την πρακτική στο υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης, προκύπτει ελάφρυνση η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4000-5000 ευρώ ειδικά για ένα καινούργιο όχημα το οποίο δεν απολαμβάνει και των εκπτώσεων που προβλέπει η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. H ελάφρυνση θα φορά φυσικά το σύνολο των περίπου πέντε εκατομμυρίων ιδιοκτητών ΙΧ καθώς με τεκμήριο χρήσης επιβαρύνονται όλα τα ΙΧ και όχι μόνο αυτά που αποκτώνται από εδώ και πέρα. Η μείωση θα βοηθήσει κατά κύριο λόγο τα νέα παιδιά που θέλουν να αποκτήσουν ένα όχημα για τις μετακινήσεις τους αλλά έρχονται αντιμέτωπα με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς ο χαμηλός μισθός στο ξεκίνημα ενός νέου ανθρώπου δεν καλύπτει το τεκμαρτό εισόδημα. Με την αγορά ενός οχήματος πρέπει να δικαιολογηθεί το πόθεν έσχες (δηλαδή το που βρέθηκαν τα χρήματα για την αγορά), το τεκμήριο… ύπαρξης του κάθε προσώπου (σ.σ επιβαρυνόμαστε με τεκμήριο επειδή ζούμε και αναπνέουμε) αλλά και το τεκμήριο χρήσης του οχήματος το οποίο μάλιστα είναι εξωφρενικά υψηλό για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά ακόμη και μετά την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Για παράδειγμα, ένα υβριδικό αυτοκίνητο των 1000 κυβικών που καταναλώνει 4 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα και το οποίο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, εξακολουθεί να βαρύνεται σήμερα με τεκμήριο 4000 ευρώ ετησίως. Που ακριβώς ξοδεύει τα 4000 ευρώ ο οδηγός του όταν για να κάνει 10.000 χιλιόμετρα τον χρόνο χρειάζεται να αγοράσει 400 λίτρα βενζίνης τα οποία κοστίζουν κάτω από 800 ευρώ;

Με το εργαλείο που ακολουθεί μπορείτε να υπολογίσετε το σημερινό αλλά και το νέο τεκμήριο για όλα τα ΙΧ της αγοράς καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε την χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας αλλά και τον κυβισμό του οχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ