Ερχονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών από 01/01 - Υπολογίστε μόνοι σας με ένα κλικ τα νέα ποσά

Το εργαλείο που υπολογίζει πόσα θα πληρώνουμε από 01/01/2024 σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τι επίπτωση θα έχει η αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές

Ερχονται αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών από 01/01 - Υπολογίστε μόνοι σας με ένα κλικ τα νέα ποσά

Από όλες τις αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εν μέσω της προεκλογικής περιόδου -μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είναι διαδεδομένη ειδικά στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος κλπ- μια μόνο αλλαγή έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής: η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 01/01/2024 για περίπου ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για νομοθετημένο μέτρο το οποίο συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το ύψος του πληθωρισμού. Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν από 10 έως και 30 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση κάτι που θα εξαρτηθεί πρώτον από την ασφαλιστική κλάση που θα επιλέξουν και δεύτερον από το που θα κλείσει ο πληθωρισμός.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ήδη έχουν υποστεί τις συνέπειες του συγκεκριμένου νόμου καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές «φούσκωσαν» από τις αρχές του χρόνου κατά 9,5% περίπου. Επί των αυξημένων εισφορών, θα έρθουν να υπολογιστούν στις αρχές του 2024 οι νέες αυξήσεις ενώ το ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο μέσος πληθωρισμός για το σύνολο του 2024. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ήδη στο 2,8%, εκτιμάται ότι το σύνολο της χρονιάς θα κλείσει με ένα μέσο ποσοστό που θα κυμανθεί από 3,5% στην καλύτερη περίπτωση έως και το 4,5% στην χειρότερη περίπτωση.

Υπάρχει βέβαια ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με τον πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ ουσιαστικά επιλέγουν ένα από τα 5-6 διαφορετικά ποσά) χωρίζονται σε εισφορές που διατίθενται για τη σύνταξη και άλλες που διατίθενται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με βάση τις εισφορές που πηγαίνουν για τη σύνταξη, καθορίζονται και οι συντάξιμες αποδοχές όλου του χρόνου. Όσο υψηλότερες οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο υψηλότερη και η σύνταξη που θα προκύψει στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Οπότε, οι αυτοαπασχολούμενοι, εκτός από την επιβάρυνση που θα επωμιστούν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το όφελος που θα προκύψει στη σύνταξή τους. Να σημειωθεί ότι οι συντάξιμες αποδοχές επίσης προσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό.

Από την θεωρία στην πράξη. Το εργαλείο που ετοίμασε το fpress.gr σας προετοιμάζει από τώρα για τις αυξήσεις που έρχονται. Έχουν εκτιμηθεί 4-5 σενάρια για το που θα κλείσει ο πληθωρισμός και έχουν γίνει όλοι οι υπολογισμοί για το σύνολο των διαθέσιμων επιλογών που έχουν να κάνουν οι επαγγελματίες όσον αφορά στο ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ανάλογα με την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας αλλά και το σενάριο του πληθωρισμού, θα προκύψει και το ύψος του συντάξιμου μισθού ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γνωρίζουν από τώρα σε τι θα μεταφράζεται η κάθε επιλογή τους. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα αλλαγής της ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται στις αρχές κάθε χρόνου.

Το εργαλείο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σήμερα αλλά και από το νέο έτος είναι το εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ