Η Neuralink του Μάσκ ελπίζει να εμφυτεύσει υπολογιστή στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε έξι μήνες

Η εκκίνηση αναμένει την έγκριση εμφυτεύματος ενώ ήδη εργάζεται για τη θεραπεία της παράλυσης

Η Neuralink του Μάσκ  ελπίζει να εμφυτεύσει υπολογιστή στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε έξι μήνες

Η Neuralink Corp. του Έλον Μάσκ στοχεύει να αρχίσει να τοποθετεί το υπολογιστικό εγκεφαλικό εμφύτευμα σε μέγεθος νομίσματος σε ανθρώπους ασθενείς εντός έξι μηνών, ανακοίνωσε η εταιρεία σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της στο Fremont της Καλιφόρνια το βράδυ της Τετάρτης.

Η Neuralink βελτιώνει το προϊόν, το οποίο αποτελείται από μια μικροσκοπική συσκευή και σύρματα με ηλεκτρόδια, μαζί με ένα ρομπότ που χαράσσει ένα κομμάτι του κρανίου ενός ατόμου και το εμφυτεύει στον εγκέφαλο. Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν πάει αρκετά καλά ώστε η εταιρεία να θέσει ως στόχο τις πρώτες δοκιμές της σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Μασκ.

Με τυπικό τρόπο για ένα εγχείρημα του Elon Musk, η Neuralink βρίσκεται ήδη μπροστά, στοχεύοντας εμφυτεύματα σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μασκ αποκάλυψε εργασία σε δύο σημαντικά προϊόντα εκτός από τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. Αναπτύσσει εμφυτεύματα που μπορούν να εισέλθουν στο νωτιαίο μυελό και ενδεχομένως να αποκαταστήσουν την κίνηση σε κάποιον που πάσχει από παράλυση. Και έχει ένα οφθαλμικό εμφύτευμα που προορίζεται για τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της ανθρώπινης όρασης.

«Όσο θαυμαστό κι αν ακούγεται αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι είναι δυνατό να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα ολόκληρου του σώματος σε κάποιον που έχει κομμένο νωτιαίο μυελό», δήλωσε ο Μασκ στην εκδήλωση. Όσον αφορά το όραμα της Neuralink, πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν δεν έχουν ξαναδεί, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαν να δουν».

Ο στόχος της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, γνωστή ως BCI, είναι αρχικά να επιτρέψει σε ένα άτομο με μια εξουθενωτική κατάσταση - όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή που υποφέρει από τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου - να επικοινωνήσει μέσω των σκέψεών του. Η εταιρεία το απέδειξε με έναν πίθηκο να «πληκτρολογεί τηλεπαθητικά» σε μια οθόνη μπροστά της. Η συσκευή Neuralink μεταφράζει νευρωνικές αιχμές σε δεδομένα που μπορούν να ερμηνευθούν από έναν υπολογιστή. Η ελπίδα του Μασκ είναι ότι η συσκευή θα μπορούσε μια μέρα να γίνει mainstream και να επιτρέψει τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμβαδίσουν με τις προόδους που γίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη μόνο με τη βοήθεια αυξήσεων που μοιάζουν με υπολογιστές.

«Είστε τόσο συνηθισμένοι να είστε ντε φάκτο cyborg», είπε ο Μασκ. "Αλλά αν αλληλεπιδράτε με το τηλέφωνό σας, είστε περιορισμένοι."

Όπως συνέβη και με προηγούμενες εκδηλώσεις της Neuralink , μερικά από τα πράγματα που επέδειξε ο Musk και η ομάδα του έχουν ήδη επιτευχθεί σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Οι επικριτές της εταιρείας κατηγορούν εδώ και καιρό τον Μασκ ότι υπερβάλλει τις προόδους της Neuralink και υπόσχεται υπερβολικά τι θα μπορέσει να κάνει η τεχνολογία στο εγγύς μέλλον, αν ποτέ.

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής έχει ερευνηθεί και προωθηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Η είσοδος του Μασκ στην αρένα, ωστόσο, έχει ωθήσει ένα κύμα επενδύσεων από τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και βοήθησε να ωθήσει το πεδίο προς τα εμπρός σε ένα πολύ πιο γρήγορο κλιπ.

Μερικές παρόμοιες νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι μπροστά από τη Neuralink όταν πρόκειται για ανθρώπινες δοκιμές. Η Synchron Inc., για παράδειγμα, κατάφερε να εμφυτεύσει μια μικρή συσκευή που μοιάζει με στεντ στους εγκεφάλους ασθενών στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Το προϊόν έδωσε τη δυνατότητα σε ασθενείς που δεν μπόρεσαν να κινηθούν ή να μιλήσουν να επικοινωνήσουν ασύρματα μέσω υπολογιστών και των σκέψεών τους. Η Onward Inc. έχει επίσης κάνει πρωτοποριακή εργασία αποκαθιστώντας κάποια κίνηση σε άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Ο τύπος χειρουργικής επέμβασης εγκεφάλου που προτείνεται από τη Neuralink είναι πολύ πιο επεμβατικός από αυτόν της Synchron ή των περισσότερων άλλων ανταγωνιστών στον κλάδο. Ένας ασθενής πρέπει να έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι του κρανίου του και να επιτρέψει την εμφύτευση καλωδίων στον ιστό του εγκεφάλου του. Η Neuralink κάνει δοκιμές εδώ και χρόνια σε πρωτεύοντα θηλαστικά για να αποδείξει ότι η χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής και ότι το εμφύτευμα μπορεί να παραμείνει μέσα στον εγκέφαλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να προκαλέσει βλάβη.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων έχουν επικρίνει την προηγούμενη θεραπεία των πρωτευόντων όταν η Neuralink βασίστηκε σε ένα συνεργαζόμενο εργαστήριο για ορισμένα από τα πειράματά της. Η Neuralink έφερε το πρόγραμμα κτηνοτροφίας της στο σπίτι πριν από χρόνια και προσπάθησε να το κάνει παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτός ο δημοσιογράφος επισκέφθηκε τα πρωτεύοντα σε λίγες περιπτώσεις. Εμφανίστηκαν καλά φροντισμένα και δεν έδειξαν καμία κακή επίδραση από τα εμφυτεύματα.

Το πλεονέκτημα της Neuralink έναντι των αντιπάλων της είναι αυτό της επεξεργαστικής ισχύος. Το στοίχημα του Musk είναι ότι η πιο επεμβατική χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες υπολογιστικές δυνατότητες θα βοηθήσει το υλικό της Neuralink να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα και να αποκαταστήσει περισσότερες λειτουργίες στους ανθρώπους από τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Η εταιρεία του Μασκ έχει ήδη χάσει μερικά από τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα του δισεκατομμυριούχου για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος BCI στους ανθρώπους. Σε συναντήσεις με την ομάδα του τους τελευταίους μήνες, ο Μασκ, όντας ο Μασκ, προέτρεψε τους μηχανικούς του με ωμούς όρους να εργαστούν πιο γρήγορα και πιο σκληρά. «Θα είμαστε όλοι νεκροί πριν συμβεί κάτι χρήσιμο», είπε ο Μασκ στην ομάδα του κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης αναθεώρησης προϊόντων. «Πρέπει να το εντείνουμε. Πρέπει να στείλουμε χρήσιμα προϊόντα». Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο Μασκ εξέφρασε φόβους ότι η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει το έργο που γίνεται στη Neuralink, καθιστώντας τις προσπάθειες της εταιρείας άχρηστες.

Μερικές από τις κύριες ανησυχίες της Neuralink με το εμφύτευμα BCI ήταν να διασφαλίσει ότι το ρομπότ μπορεί να εκτελέσει χειρουργικές επεμβάσεις γρήγορα και με ελάχιστη βλάβη στο σώμα. Ο Μασκ προβλέπει μια μέρα που οι άνθρωποι θα κάνουν εγκεφαλικά εμφυτεύματα ως μια γρήγορη διαδικασία εξωτερικών ασθενών.

Η παράλυση και η οφθαλμική εργασία ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα και ο Μασκ πιέζει τις ομάδες του να προωθήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με ρυθμό ρεκόρ.

Ο Autumn Sorrells, διευθυντής φροντίδας ζώων στη Neuralink, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα πειράματα που γίνονται στα πρωτεύοντα και τους χοίρους διεξάγονται με ασφαλή τρόπο και εφαρμόζει νέες τεχνικές για την εκπαίδευσή τους. Το Neuralink έχει ένα περίβλημα για τα πρωτεύοντα θηλαστικά στο Fremont που περιλαμβάνει παιχνίδια και τηλεοράσεις για να διασκεδάσει τα ζώα καθώς οι άνθρωποι ελέγχουν για να δουν πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα τους.

Τους τελευταίους μήνες, τα ζώα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα κλουβιά τους και να συγκρατηθούν για να επαναφορτιστούν τα εμφυτεύματα τους. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η Neuralink επινόησε μια πιο χαλαρή ρύθμιση που επιτρέπει στα πρωτεύοντα να επαναφορτίζονται κάτω από ένα κράνος στα κλουβιά τους ενώ τρώνε. Η εταιρεία κατασκευάζει ένα πολύ πιο εκτεταμένο περίβλημα ζώων σε μια πανεπιστημιούπολη στο Όστιν του Τέξας.

Ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες μέρες της, το σύνολο των εργασιών που γίνονται από τη Neuralink την καθιστά τη μόνη εταιρεία BCI γενικής χρήσης. Άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στον εγκέφαλο ή το μάτι ή το νωτιαίο μυελό. Εν τω μεταξύ, η Neuralink ελπίζει πραγματικά να τα κάνει όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ