Ευλογιά των Πιθήκων: Οκτώ νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα στη χώρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ευλογιά των Πιθήκων: Οκτώ νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα στη χώρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Τα 80 έχουν φτάσει συνολικά κρούσματα (όλοι άνδρες) της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Την εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, έδωσε σήμερα (Πέμπτη 29/9), ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την τελευταία εβδομάδα είχαμε στη χώρα μας 8 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει φτάσει τις 80.

Από τα 80 άτομα που διαγνωστεί με την ευλογιά των πιθήκων οι 20 ανέφεραν ότι είχαν κάνει ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ όλοι είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 χρόνια.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.662 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη λοίμωξη από ιό της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ