Έρευνα: Οι Αυστραλοί λένε «ναι» στην κάνναβη, αλλά «όχι» στο κάπνισμα

Έρευνα: Οι Αυστραλοί λένε «ναι» στην κάνναβη, αλλά «όχι» στο κάπνισμα

Η τακτική χρήση κάνναβης έχει γίνει πιο αποδεκτή από το κάπνισμα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά στα Νοικοκυριά (NDSHS), όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίστηκαν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας και δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα, ηλικίας 14 ετών και άνω, για τη στάση τους απέναντι στα ναρκωτικά.

Για πρώτη φορά, το 20% των ερωτηθέντων υποστήριξε την τακτική χρήση κάνναβης έναντι 15% που υποστήριξε τον καπνό. Καθώς η κάνναβη γινόταν ευρύτερα αποδεκτή, περισσότεροι Αυστραλοί τάχθηκαν υπέρ της επιβολής μεγαλύτερων ποινών κατά της χρήσης καπνού, σύμφωνα με την πτώση των ποσοστών των καπνιστών σε εθνικό επίπεδο.

Περίπου το 85% των Αυστραλών υποστήριξε την αυστηρότερη επιβολή του νόμου κατά της προμήθειας καπνού σε ανηλίκους, ενώ περίπου 7 στους 10 πίστευαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να περιοριστεί σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, δύο στους πέντε Αυστραλούς, αριθμός ρεκόρ, υποστηρίζουν πλέον τη νομιμοποίηση της κάνναβης, σημειώνοντας αύξηση 16% την τελευταία δεκαετία! Σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϊ, η υποστήριξη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης έφτασε το 60%.

Στη Μελβούρνη, το 57% πίστευε ότι η κάνναβη πρέπει να νομιμοποιηθεί για προσωπική χρήση, ενώ το 47% των κατοίκων του Μπρίσμπεϊν τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Τα ευρήματα ακολούθησαν την αυξανόμενη παγκόσμια τάση υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. Περίπου 19 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, αλλά και ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ουρουγουάη.

Η Νότια Αυστραλία ήταν η πρώτη πολιτεία το 1987, που έδωσε τη δυνατότητα καταβολής προστίμου αντί για ποινική δίωξη για αδικήματα σχετικά με την κάνναβη. Περίπου το 78% δεν πίστευε ότι η κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση θα έπρεπε να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ