Προειδοποίηση Τσιόδρα για πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Προειδοποίηση Τσιόδρα για πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, κατά της διάρκεια της εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής έφερε ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», υπογράμμισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε πως οι νοσηλείες -ακόμη και με την Όμικρον- δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων. «100.000 νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», προειδοποίησε.

Όσον αφορά την άρση των μέτρων σημειώσε ότι καταληκτικό για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ζαούτης: Έχουμε νέο κύμα Όμικρον 2

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων:

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ