ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα χάπια ιωδίου

 ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα χάπια ιωδίου

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα 

 

Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα σκευάσματα με ένδειξη για προστασία από τη ραδιενέργεια. Αυτό επισημαίνει το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με αφορμή δημοσιεύματα που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες.

Σε αυτά, γινόταν λόγος για αυξημένες πωλήσεις χαπιών ιωδίου, έπειτα από τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων. Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:

"Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη (σ.σ. προφανώς εννοεί ένα πεντακοσιοστό), από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές Υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ