Γιαμαρέλλου: Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι

Γιαμαρέλλου: Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι

«Η εντύπωση είναι ότι τα κρούσματα που βλέπουμε κάθε μέρα έχουν μία σταθεροποίηση. Αυτό είναι πολύ αργό, αλλά σου δίνει την ελπίδα ότι φτάνουμε την κορύφωση του κύματος. Γιατί μετά την κορύφωση θα αρχίσει η πτώση», δήλωσε στην ΕΡΤ η Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης και τις εκτιμήσεις των ειδικών για το τέλος της πανδημίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ίσως στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το πώς θα αυξήσουν τον αριθμό των εμβολιασμένων.

Οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Παγκόσμια έχουν εμβολιαστεί, με πάνω από μία δόση, 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Και πάλι, όμως, υπάρχει δισταγμός. Πολλοί λένε “εμβολιάστηκες και κόλλησες”. Εκείνος ο οποίος έχει εμβολιαστεί και δεν έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες από το εμβόλιο, είναι μέσα στο εξάμηνο της ασφάλειάς του. Θα κολλήσει πάρα πολύ ελαφρά. Δεν θα χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο. Η πιθανότητα του θανάτου είναι κατ’ ουσία κάτι το ανύπαρκτο. Σε ένα ποσοστό 80 – 85% είσαι τελείως καλά και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορείς να κολλήσεις αλλά δεν θα κινδυνεύσει η ζωή σου. Σε αντίθεση με τον ανεμβολίαστο», δήλωσε η κ. Γιαμαρέλλου.

Μετά το εξάμηνο πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων

Και όπως είπε, «στις ΜΕΘ το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 98% διασωληνωμένοι. Τι άλλη απόδειξη θέλεις κανείς;».

Μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου είπε ότι «το εξάμηνο πέφτουν τα αντισώματά μας. Δεν είναι ποιο είναι το επίπεδο που σου λέει αν έχεις ανοσία. Άλλα είναι τα αντισώματα του εμβολίου και άλλα τα αντισώματα αν νοσήσεις. Επομένως, δεν κάνω τεστ αντισωμάτων για να δω αν θα κάνω την τρίτη δόση».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τέταρτη, πέμπτη ή έκτη δόση.

«Εφόσον ο κόσμος κάνει και την τρίτη δόση του, τότε θα μπορέσει η πανδημία να μετατραπεί σε μια ενδημική νόσο. Εξαρτάται από εμάς. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι και δεν θα τελειώσουμε ποτέ».

Όπως τόνισε, η ευθύνη είναι μεγάλη για τους εμβολιασμένους που έχουν εμβολιαστεί.

Ρεβεγιόν με μέτρα

Απαντώντας για τους ανεμβολίαστους που εξακολουθούν να μη θέλουν να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού η Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας επισήμανε να μην εγκαταλείπουν τα μέτρα προστασίας.

Σχολιάζοντας την συμπεριφορά του κόσμου υποστήριξε ότι «εμβολιάζεσαι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους. Δεν πιέζουμε κανέναν. Δεν διατάζουμε. Τους ζητάμε να σκεφτούν. Τους ζητάμε να μας πουν τις απορίες τους. Και οι ψυχολόγοι θα έπρεπε να προστεθούν σε αυτές τις ομάδες γιατί μπορεί να κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση και να πειστεί ο κόσμος περισσότερο».

Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι πια κοντά, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι και φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν με μέτρα.

«Οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν όλοι μαζί και πιθανόν οι ανεμβολίαστοι, με τεστ, να μπορούν να προστεθούν. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι εμβολιασμένοι να βοηθήσουν τους εμβολιασμένους να προχωρήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ