Το 4ο κύμα του κορωνοϊού «πνίγει» το ΕΣΥ - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Το 4ο κύμα του κορωνοϊού «πνίγει» το ΕΣΥ - Στο τραπέζι νέα μέτρα

Οι ειδικοί προτείνουν οι ανεμβολίαστοι να μην εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, αλλά να ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away, να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων στα σούπερ μάρκετ,

Με 47.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιμένουν, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο δίμηνο. Κατά 13% αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα και κατά 50% τα νέα κρούσματα. Η πληρότητα των εντατικών φτάνει στο 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ, σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία καλούνται να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ.» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τμήματα Covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορεί να σημαίνουν έως και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς των νοσοκομείων.

Απο την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 47.000 και καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα -όπως είπε- στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% και το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις ηλικίες άνω των 60 ετών και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

Το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προκειμένου να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί στις εισηγήσεις τους προτείνουν οι ανεμβολίαστοι να μην εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, αλλά να ψωνίζουν με τη μέθοδο του click away, να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων στα σούπερ μάρκετ, και στους μικτούς χώρους να μπορούν να βρίσκονται ανεμβολίαστοι με rapid test 24 ωρών και μοριακό 48 ωρών.

Πηγή: Ertnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ