Τζανάκης: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία

Τζανάκης: Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δε δείχνουν την πραγματική ανοσία

«Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», σημείωσε. 


Τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν μπορεί να ανιχνεύσει το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο ανέλυσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», σημείωσε.

Εξήγησε ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα. «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ