Β. Κικίλιας: Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους - Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου

Β. Κικίλιας: Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους - Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά της πανδημίας που θα ισχύσουν από τις 13/09/2021 έως και τις 31/03/2022. 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως και τις 31/03/2022. Μαζί του ήταν η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Ο υπουργός πως περισσότεροι από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι και η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την πανδημία, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι θα τηρηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για μη εμβολιασμένους. Επεσήμανε ότι έως τέλος Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, που θα κοστίζει 10 ευρώ το ένα. Όσον αφορά στους μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα και αυτά θα είναι δωρεάν από το κράτος. Επίσης, οι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, με δικό τους κόστος, 10 ευρώ το ένα.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διαγνωστικά τεστ σε δημόσιες δομές, θα πρέπει να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν.

Όσον αφορά σε κλειστούς χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες μέχρι πριν από έξι μήνες. Στους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει αν είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι. Σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνάθροιση θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας. Ο υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, “είναι υποχρέωσή μας προς όσους πρόσεχαν όλο αυτό το διάστημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ