Παγώνη: Μπαίνουμε σ’ έναν Σεπτέμβρη δύσκολο - Τα περιστατικά θα είναι το ένα μετά το άλλο

Παγώνη: Μπαίνουμε σ’ έναν Σεπτέμβρη δύσκολο - Τα περιστατικά θα είναι το ένα μετά το άλλο

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, «ο καθένας είναι χαλαρός. Δεν θέλει να έχει κάποιο απλό σύμπτωμα, μετά τον εμβολιασμό, γιατί είναι σε διακοπές. Όμως οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες.»

«Τα προβλήματα θα είναι πολλά. Ήδη έχουν ξεκινήσει και φαίνεται από τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων όπου υπάρχει μία «σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στις απλές κλίνες Covid-19. Aκόμα οι ΜΕΘ δεν έχουν ζοριστεί. Τα περιστατικά δεν είναι πολλά», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» σχολίασε τις επιπτώσεις που έχει στις τοπικές κοινωνίες η μετακίνηση ανεμβολίαστων ταξιδιωτών. «Έχουν μετακινηθεί προς τα νησιά πολλοί ασυμπτωματικοί, ανεμβολίαστοι που μεταδίδουν. Το καλό θα ήταν είτε πριν φύγουν, είτε έστω εκεί που είναι να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν θα χρειαστεί ραντεβού. Θα υπάρχει μια άμεση εξυπηρέτηση».

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, «ο καθένας είναι χαλαρός. Δεν θέλει να έχει κάποιο απλό σύμπτωμα, μετά τον εμβολιασμό, γιατί είναι σε διακοπές. Όμως οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να φτάσουμε έναν στόχο τέλος Αυγούστου, όπως θέλαμε, με τείχος ανοσίας πάνω από 80%. Γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε έναν Σεπτέμβρη και χειμώνα δύσκολο. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις γιατί είναι πολύ μεταδοτική και έχει αύξηση μεταδοτικότητας, τουλάχιστον 50 – 70%. Που σημαίνει ότι τα περιστατικά θα είναι το ένα μετά το άλλο».

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών «δεν υπάρχει περίπτωση, έτσι όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ανεμβολίαστος να μη νοσήσει. Σε όσους είναι πάνω από σαράντα δεν είναι απλά τα συμπτώματα. Αυτή η ιστορία αφού περάσει, αφήσει προβλήματα στον οργανισμό και στους πνεύμονες. Ένα 10% από τους ανθρώπους αυτούς χρειάζεται να τους παρακολουθήσουμε στο νοσοκομείο και δεν ξέρουμε μέχρι πότε. Δυστυχώς δεν είναι απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούν».

Σχολιάζοντας τη χρήση μάσκας και το εάν πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητά της και σε εξωτερικούς χώρους η κ. Παγώνη δήλωσε ότι «στους εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα στα νησιά πρέπει οπωσδήποτε να μπει. Τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν πρέπει να σταματήσουν».

Η γνωστή ιατρός έκανε παράκληση να εμβολιαστούμε και μετά να πάμε διακοπές. «Τα εμβόλια, βάσει των μελετών, είναι ασφαλή όπως είναι ασφαλή και για τις μικρές ηλικίες. Τον Σεπτέμβρη ξεκινάνε σχολεία και Πανεπιστήμια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ