Βατόπουλος: «Το γενικό lockdown παραμένει στο τραπέζι»

Βατόπουλος: «Το γενικό lockdown παραμένει στο τραπέζι»

«Υπάρχουν και νέοι στη ΜΕΘ που νοσηλεύονται με κορωνοϊό» είπε ο καθηγητής

 

Τη σημασία του εμβολίου ως εργαλείο για τη μείωση των μεταλλάξεων εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε «έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται», προειδοπoιώντας πως η ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού.

Ο καθηγητής εξήγησε πως όσο αυξάνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και στο τέλος θα εξαφανιστεί.

Ξεκαθάρισε πως κανένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, ανάμεσά τους και το γενικευμένο lockdown δεν έχει φύγει από το τραπέζι και δεν απέκλεισε μέτρα σαν αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ο κ. Βατόπουλος επανέλαβε τα σενάρια των συναδέλφων του για ενδεχόμενο διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, διευκρίνισε όμως πως τα κρούσματα «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη».

«Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση. Δεν είναι ''μαγκιά'' να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους, αλλά πρέπει να πούμε πως ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ασθενείς μικρότερης ηλικίας».

Τέλος εκτίμησε πως η λειτουργία των πανεπιστημίων και των σχολείων από τον Σεπτέμβριο δια ζώσης είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ