Δ. Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα ημερησίως γύρω στον Δεκαπενταύγουστο-Ποιες περιοχές ανησυχούν

Δ. Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα ημερησίως γύρω στον Δεκαπενταύγουστο-Ποιες περιοχές ανησυχούν

Ο κ. Σαρηγιάννης συμπλήρωσε πως η ελάττωση του εμβολιαστικού ρυθμού δεν βοήθησε καθόλου- Ποιες περιοχές ανησυχούν επιδημιολογικά 

«Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το 4ο κύμα, γύρω στο 15αύγουστο, μπορεί να πάμε μέχρι τα 3500 κρούσματα ημερησίως, σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, αυτό φαίνεται από τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει, βασισμένα στην δυναμική των πλυθυσμών», προέβλεψε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χημικός Μηχανικός Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,.

Αιφνιδιασμένος από την ταχύτητα του χρόνου δήλωσε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνέβησαν όλα πολύ πιο γρήγορα, εγώ τα περίμενα μετά από 15 μέρες και αυτό έχει να κάνει με την υπερχαλάρωση των μέτρων, εν μέρει και με την μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, υπάρχει και η ανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης σε συνδυασμό και με την αύξηση της διασποράς της νιγηριανής». Επιπλέον, εκτιμά πως θα δούμε στην διάρκεια του τέταρτου κύματος να αυξάνονται και τα νούμερα στις ΜΕΘ, όπως είχε γίνει και στο 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης συμπλήρωσε πως η ελάττωση του εμβολιαστικού ρυθμού δεν βοήθησε καθόλου. Ειδικά στους άνω των 60 ετών. «Οι νέοι εμβολιάζονται περισσότερο αυτή την στιγμή, ωστόσο έχουν μια ελευθεριάζουσα κοινωνική κινητικότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε τώρα εξηγεί γιατί υπήρχαν οι διάφοροι περιορισμοί, όπως στα κέντρα διασκέδασης. Θα πρέπει να πάρουμε μερικά μέτρα πίσω, όπως στις μάσκες, το θέμα της μουσικής και της διασκέδασης από μια ώρα και έπειτα».

Αναφορικά με το ποιες περιοχές ανησυχούν επιδημιολογικά τον κ. Σαρηγιάννη, επιβεβαίωσε πως η Αττική έχει θέμα. «Ύστερα το Νότιο Αιγαίο, το Ρέθυμνο είναι κόκκινο και πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα προστασίας ενώ και το Ηράκλειο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Με ανησυχεί και θα έστελνα κλιμάκια για επιτήρηση στο Λασίθι, γιατί η καμπύλη έχει γυρίσει προς τα πάνω. Επίσης, τα Ιωάννινα είναι στα όρια του κόκκινου και η Μαγνησία».

Τέλος, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και στην εστίαση, όπως έχει προτείνει και επίσημα, ενώ συμπληρώνει πως «θα ήταν καλό επίσης, να μπουν σε προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αν μπορούσαν και οι άνθρωποι στον τουρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ