Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού

Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού

Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση -μέσω ανακοινώσεων- για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μετά την ανησυχητική αύξηση που κατεγράφη στα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.

Χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 97 κρούσματα για το τετραήμερο Παρασκευής – Δευτέρας, ενώ σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, τόνισε πως τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς» δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται.

«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» επισήμανε. Πρόσθεσε πως ένας από τους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ενώ η αναζωπύρωση της επιδημίας δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Το κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει και με τις διαδικασίες που πρέπει», σχολίασε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί», σχολίασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ