Όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας για τις μάσκες

Όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας για τις μάσκες

Τις γνωρίσαμε ως θεατρικές, αποκριατικές και καλλυντικές, όμως τον τελευταίο καιρό έγιναν συνώνυμες της ασφάλειας, τόσο της δικής μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων.

Οι μάσκες προστασίας εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας ως ένα από τα βασικά μέσα προστασίας από τον νέο κορονοϊό και η αποτελεσματική τους χρήση είναι ένα από τα κλειδιά για τη σταδιακή επιστροφή σε μία ομαλή κανονικότητα. Ο ΕΟΔΥ έχει φροντίσει να δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς χρησιμοποιούμε κάθε είδους μάσκα, πώς πρέπει να τις χειριζόμαστε και τι δεν πρέπει να κάνουμε με αυτές.

Το σημαντικότερο ίσως είναι να μην αναπτύσσουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Η μάσκα μίας χρήσης είναι ακριβώς αυτό που λέει η περιγραφή της – μίας χρήσης. Από τη στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσει κάποιος μία φορά το επόμενο στάδιο είναι η απόρριψή της και -προσοχή!- όχι στην ανακύκλωση αλλά σε έναν κάδο σκουπιδιών με καπάκι που κλείνει.

Σε καμία περίπτωση δεν πιάνουμε τη μάσκα από το μπροστινό της μέρος αλλά μόνο από τα λάστιχα ή -στην περίπτωση της μάσκας πολλαπλών χρήσεων- τα κορδόνια της. Τόσο κατά την προσαρμογή της στο πρόσωπό μας όσο και κατά την αφαίρεση ο χειρισμός της γίνεται πάντοτε από τα λάστιχα. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν τη νιώθετε πως έχει υγρανθεί.

Κατά την τοποθέτησή της φροντίζουμε να καλύπτουμε μύτη και στόμα και εκτείνουμε τη μάσκα προς τα κάτω ώστε να «αγκαλιάζει» το σαγόνι μας. Είναι ευνόητο πως μία μάσκα που είναι τοποθετημένη πρόχειρα κάτω από το σαγόνι ή ως… στέκα στο κεφάλι όχι μόνο δεν προσφέρει προστασία αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη στη χρήση της.

Οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλυθούν στους 60 βαθμούς Κελσίου και αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν είναι έτοιμες για νέα χρήση. Όμως όπως ισχύει και για τις μάσκες μίας χρήσης ούτε αυτές μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία αν χρησιμοποιούνται σε όλη τη διάρκεια μίας ημέρας. Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η καθημερινότητα κάποιου μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες μάσκες μέσα στην ημέρα.

Εναλλακτικά και αν δεν έχετε υφασμάτινη μάσκα, μπορείτε να κατασκευάσετε μία, χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό ύφασμα.

Είτε υφασμάτινη είτε μία χρήσεως ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η χρήση της μη ιατρικής μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας που είναι η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η κάλυψη του προσώπου κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο ή την εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης πως η υφασμάτινη μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και όσους δεν είναι σε θέση να την αφαιρέσουν μόνοι τους. Τέλος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως όσοι δεν ανήκουμε στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μάσκες που προορίζονται για χρήση στα νοσοκομεία, καθώς αυτές έχουν κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας που δεν αφορούν την καθημερινότητα του γενικού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ