Αιμοκάθαρση με τη βοήθεια μαγνητών

Αιμοκάθαρση με τη βοήθεια μαγνητών
Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν πρωτοποριακό μαγνήτη που «φιλτράρει» βακτήρια και ιούς από το αίμα. Η νέα εφεύρεση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση πολλών επικίνδυνων ασθενειών.

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, μία νέα συσκευή μπορεί με τη βοήθεια ενός μαγνήτη να απομονώσει κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης βακτήρια, ιούς και δηλητηριώδεις ουσίες από το ανθρώπινο αίμα. Το καθαρό αίμα διοχετεύεται στη συνέχεια και πάλι στο σώμα του ασθενούς. «Προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τη λειτουργία και τη δομή της σπλήνας» εξηγεί ο Τζου Χ. Κανγκ, ο οποίος σχεδίασε την πρωτοποριακή συσκευή στο Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Η νέα συσκευή υπεβλήθη σε εργαστηριακές δοκιμές με πειραματόζωα που επιμολύνθηκαν με σταφυλόκοκκο και το βακτήριο του Eschericchia coli, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σηψαιμία. Η συσκευή «απομάκρυνε περισσότερο από το 90% των βακτηρίων από το αίμα» επισημαίνουν οι ερευνητές σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Πώς λειτουργεί η συσκευή; Το αίμα του ασθενούς διοχετεύεται σε έναν ελαστικό σωλήνα με ταχύτητα ροής έως και 1,25 λίτρων ανά ώρα. Εντός του σωλήνα το αίμα αναμειγνύεται με μικροσκοπικές μαγνητικές σφαίρες, οι οποίες έχουν επικαλυφθεί με γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη οψωνίνη, που έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα επιβλαβή στοιχεία στο αίμα. Στη συνέχεια τα μαγνητικά νανοσφαιρίδια διοχετεύονται με τη βοήθεια της συσκευής σε ένα ειδικό «κανάλι», που τα απομακρύνει από το αίμα.

Επιφυλάξεις για τη νέα μέθοδο

Οι εφευρέτες της νέας συσκευής εκτιμούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και του Έμπολα

Οι εφευρέτες της νέας συσκευής εκτιμούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και του Έμπολα

«Πιστεύουμε ότι (σ.σ. η συσκευή) μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα τη θεραπεία μολύνσεων του αίματος» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κανγκ. Με τη νέα μέθοδο «η θεραπεία των ασθενών μπορεί να ξεκινήσει ήδη πριν να διευκρινιστεί η ακριβής αιτία της μόλυνσης» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Ντόναλντ Ίνγκμπερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Wyss. Η μέθοδος πρέπει να υποβληθεί μεν σε περαιτέρω δοκιμές, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσκευή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του ιού Έμπολα, που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στη δυτική Αφρική.

Παρά τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα των αμερικανών ερευνητών, ο Φρανκ Μπρούνκχορστ, ερευνητής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στην Ιένα της Γερμανίας, θεωρεί «άχρηστη» τη νέα μέθοδο «χωρίς την ύπαρξη ενός πρόσθετου διαγνωστικού μέσου», όπως λέει. Ο ίδιος φοβάται ότι οι ασθενείς ενδέχεται να υποβάλλονται σε περιττές θεραπείες, εφόσον κάθε ένδειξη σήψης οδηγεί άκριτα στη χρήση της νέας συσκευής χωρίς να έχει διευκρινιστεί προηγουμένως για ποιο μικρόβιο πρόκειται. Ο γερμανός ερευνητής υπογραμμίζει ότι μία θεραπεία με ευρεία χορήγηση αντιβιοτικών σε αρχικό στάδιο εξακολουθεί να είναι σε τέτοιες περιπτώσεις η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος.

ΠΗΓΗ D.W.