Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήθελε «αίμα» και δεν του το δώσαμε

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήθελε «αίμα» και δεν του το δώσαμε
Η συζήτηση για το ασφαλιστικό «δεν ανοίγει ξανά, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 εν όψει και της αυριανής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε ‘αίμα’ και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν κινείται σε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά θα απομονωθεί».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «οι ακραίοι ζητούν ακραία πράγματα και επιμένουν» και ότι η εμπειρία του πρώτου εξαμήνου της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι «όσο και να ‘ματώσουμε’ σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα». Ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε εθνικό επίπεδο να περνάει κοινωνικά μέτρα. «Στο ασφαλιστικό π.χ. πετύχαμε αυτό, να αποφύγουμε την περικοπή του ΕΚΑΣ, να εξουδετερώσουμε τα κακά που υπήρχαν ως δεδομένα, μέσω της εθνικής σύνταξης και των άλλων μέτρων που πήραμε» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί την αγανάκτηση και πως «αν δεν προχωρούσαμε σε αναπροσαρμογή, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις». «Έχουμε ελλείμματα και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τις υψηλές συντάξεις. Επειδή είχαμε τόσο μεγάλα ελλείμματα, ακριβώς επειδή κληρονομήσαμε χάος, έπρεπε να κάνουμε αναπροσαρμογή. Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική», είπε.

Αναφορικά με τους μισθούς τόνισε ότι «στόχος είναι η βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Όπως είπε, «οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μεικτών αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».

Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε κατηγορηματικά περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, ενώ αναφερόμενος στον ΕΔΟΕΑΠ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον κρατήσουμε ζωντανό».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στη θέση του στον υπουργείο Εργασίας στον επερχόμενο ανασχηματισμό απάντησε πως «αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού» για να προσθέσει: «Είμαι εκεί που πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ