Εκτός δεικτών αναφοράς οι ρωσικές εταιρείες

Εκτός δεικτών αναφοράς οι ρωσικές εταιρείες
Με διαγραφή από τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς κινδυνεύουν οι ρωσικές εταιρείες που πλήττονται από τον τελευταίο

γύρο κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, εξέλιξη που απειλεί να πυροδοτήσει πρόσθετες εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία, αφού προσφέρει στους επενδυτές ακόμα έναν (καλό) λόγο να αποφύγουν την χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η MSCI ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αφαιρέσει την ρωσική τράπεζα VTB από τον δείκτη που διατηρεί για τη Ρωσία, καθώς ο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις που ουσιαστικά αποκλείουν την VTB από τις αμερικανικές χρηματαγορές. Η MSCI θεωρεί ότι εάν η VTB εκδώσει νέες μετοχές, ορισμένοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά, παραβιάζοντας τις κυρώσεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι λανσάρει νέους σύνθετους δείκτες που δεν θα συμπεριλαμβάνουν τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η S&P Dow Jones Indices LLC που βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους πελάτες της για το εάν πρέπει να αφαιρέσει τις ρωσικές εταιρείες που έχουν μπει στις "μαύρες λίστες" ΕΕ και ΗΠΑ από τους δικούς της δείκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ